2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Macron: Azt akarom, hogy Oroszország vereséget szenvedjen Ukrajnában

Emmanuel Macron francia elnök nem akarja, hogy Oroszországot egy ukrajnai vereséggel szétzúzzák. Arra szólította fel a nyugati országokat, hogy növeljék a Kijevnek nyújtott katonai támogatást, és kijelentette, felkészült egy elhúzódó háborúra.

„Azt akarom, hogy Oroszország vereséget szenvedjen Ukrajnában, és azt akarom, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni a pozícióit” – mondta.

De szembeszállt azokkal, akik szerinte ki akarják terjeszteni a háborút magára Oroszországra is, hogy „szétzúzzák” a nemzetet.

A megjegyzések a Müncheni Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián hangzottak el, ahol ígéretet tettek arra a világ vezetői, hogy felgyorsítják a Kijevnek szánt fegyverek szállítását, és szigorúbb szankciókat vezetnek be Moszkvával szemben – közölte a BBC.

„Én nem gondolom úgy, mint egyesek, hogy Oroszország teljes legyőzésére kell törekednünk, Oroszországot a saját területén megtámadva” – mondta Macron a Le Journal du Dimanche című lapnak.

Ők mindenekelőtt szét akarják zúzni Oroszországot. Ez soha nem volt Franciaország álláspontja, és soha nem is lesz a mi álláspontunk
– fogalmazott.

Szükség van a párbeszédre Moszkvával

A pénteken Münchenben tartott konferencián felszólalva Macron ragaszkodott ahhoz, hogy most nincs itt az ideje a Moszkvával folytatott párbeszédnek, ugyanakkor nem zárkózott el attól, hogy végső célként a béketárgyalásokat említse.

Az elnök azt javasolta, hogy a szövetségesek által támogatott ukrán katonai erőfeszítések az egyetlen módja annak, hogy „Oroszországot visszahozzák az asztalhoz és tartós békét építsenek”.

ELUTASÍTOTTA AZ OROSZORSZÁGI RENDSZERVÁLTÁS LEHETŐSÉGÉT IS, ÉS A HASONLÓ ERŐFESZÍTÉSEKET VILÁGSZERTE „TELJES KUDARCNAK” MINŐSÍTETTE.

Macron megjegyzései ellenére a tárgyalások távoli kilátást jelentenek Ukrajna vezetői számára. Pénteken Dmitro Kuleba külügyminiszter üdvözölte azt a döntést, hogy Moszkva nem kapott meghívást a müncheni konferenciára.

Az orosz vezetőket nem szabad meghívni az asztalhoz, amíg a „terrorista állam gyilkol, amíg bombákat, rakétákat és tankokat használ érvként a nemzetközi politikában” – mondta. Volodimir Zelenszkij elnök kizárta az azonnali tárgyalásokat orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, hangsúlyozva, hogy a felek között „nincs bizalom”.

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató