2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Negyvenezren tagadták meg a katonai szolgálatot Szlovákiában

A 2020-as évben mindössze 350 hasonló kérvény érkezett a hadsereghez. A kormány az ellenzéket vádolja rémhírkeltéssel.

Rémhírterjesztéssel vádolta meg az ellenzéket a védelmi minisztérium, miután kiderült, hogy a korábbinál nagyságrendekkel többen, összesen csaknem negyvenezren töltötték ki a katonai szolgálat megtagadásáról szóló nyomtatványt. Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint az ellenzéki Smer által terjesztett álhírek miatt történhetett meg, hogy a megszokottnál nagyságrendekkel többen éltek a 18-55 év közötti férfiakat érintő beadvánnyal. A 2020-as évben mindössze 350 hasonló kérvény érkezett a hadsereghez.

Naď felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák kormány nem tervez mozgósítást és a nyilatkozatot kitöltőket egy esetleges háború kitörése esetén is civil szolgálatra – például kórházi ápolómunkára vagy árokásásra – kötelezhetik. Ľuboš Blaha (Smer) szerint a védelmi tárca magyarázata nem állja meg a helyét, mert pártja csak februárban kezdett el a sajtóban is foglalkozni a témával,

míg a nyilatkozatokat januárig kellett benyújtani.

A közösségi médiában már az év elején terjengtek hírek a lehetséges mozgósításról, többek között egy besztercebányai járási hivatal által kidolgozott régiós cselekvési tervet tekintettek a háborús előkészületek bizonyítékának.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató