2023. június 05. - Fatime
EUR : 371.06
USD : 344.4
Időjárás ikon24°16°

Zarándoklat indul Bocskai István fejedelem emlékére

Tizenhatodik alkalommal indul a hajdúvárosok küldöttsége a Bocskai-zarándoklatra február 21-én - tájékoztatta Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP), Hajdúnánás polgármestere, az út főszervezője az MTI-t.

A kétnapos zarándoklat résztvevői - Hajdúnánás, Hajdúdorog, Hajdúböszörmény, Vámospércs, Debrecen és Derecske települést képviselve polgármesterek, önkormányzati képviselők és Tasi Sándor (Fidesz-KDNP) vármegyei közgyűlési alelnök - felkeresik a Bocskai István fejedelem életéhez, uralkodásához kapcsolódó helyszíneket. A mintegy húsztagú delegációhoz Erdélyben csatlakozik Meleg Vilmos nagyváradi színész is.

A zarándoklat első állomása Mezőtelegd lesz, ahol a református templom kertjében a fejedelem felesége, Hagymássy Kata szobrát koszorúzzák meg.

Ezután Kolozsvárra érkezik a küldöttség. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében, amely Bocskai egykori szülőháza, Tonk Márton rektor fogadja a delegációt, majd megkoszorúzzák Bocskai István mellszobrát, valamint az egyetem külső falán található emléktáblát.

A következő állomás a gyulafehérvári római katolikus székesegyház, ahol a Kassán elhunyt Bocskai István koporsóját elhelyezték 1607. február 22-én.

A második napon a nagyenyedi vár falán koszorút helyeznek el a zarándokok az 1849. január 8-án lemészárolt magyarok emlékére. Az utolsó állomás Nagyvárad, a Partiumi Keresztény Egyetem lesz, ahol Major Enikő rektorhelyettes fogadja küldöttséget, majd koszorút helyeznek el az egyetem udvarán található Bocskai-emléktáblánál.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató