2023. április 01. - Hugó
EUR : 380.99
USD : 349.85
Időjárás ikon13°

ATV: Óriásit drágult a méz, már szinte senki sem veszi

A gabonához hasonlóan a méz is nyomott áron érkezik Ukrajnából, de ennek a hátránya, hogy kiszorítja a magyar termékeket a boltok polcairól. 

Magyarország több uniós tagállammal együtt sürgeti a méztermékek csomagolásán az egyértelmű eredetmegjelölést - írja az ATV.

Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke szerint november után gyakorlatilag leállt a hazai mézpiacon a felvásárlás, az ukrán méz levitte a vegyes és az akácméz árszintjét is. 

A 2021 végén még kilónként 2400 forintos felvásárlási árú akácméz most 1700 forintos áron sem kell, és vegyes mézekből is beragadtak tételek a termelőknél és a kereskedőknél is, ráadásul az üzletek polcairól sem fogy a magyar méz - tette hozzá.

Az ukrajnai méhészek a háború elől menekítve pörgetés után fél áron vagy még olcsóbban azonnal értékesítették a mézet, mert nem akarták, hogy termékük a harcokban megsemmisüljön, és azonnal pénzhez akartak jutni – fogalmazott Nagy István agrárminiszter ezzel kapcsolatban a Világgazdaságnak.

Nagy István szerint az ukrán méhészek korábban is termeltek mézet, és az is elfogyott egy idő után, abban lehet bízni, hogy ez történik most is. Viszont most egyszerre árasztották el a piacot az árujukkal az ukránok. Az ukrán termékekre kivetett uniós importvám teljesen megszűnt júliusban, és 60 ezer tonnára emelkedett a kvóta.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató