2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Trump megígérte, hogy újraválasztása esetén felhívja Putyint és Zelenszkijt

Donald Trump volt amerikai elnök megígérte, hogy ha újraválasztják államfőnek, "még aznap este" felhívja Vlagyimir Putyin orosz államfőt és Vlagyimir Zelenszkijt, hogy találkozót tartsanak az ukrajnai konfliktus megoldása érdekében.

"Szó szerint két embert, Putyint és Zelenszkijt fogom felhívni ugyanazon az éjszakán, amikor győzelmem ismertté válik. Azt fogom mondani nekik: 'Találkoznunk kell. Garantálom, hogy képes leszek megoldani ezt a kérdést. <...> 24 órán belül megegyezünk"

- mondta Trump a támogatói előtt Floridában tartott beszédében. Beszédét a republikánusokkal szimpatizáló amerikai tévécsatornák közvetítették.

Oroszország február 24-én különleges katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök a művelet céljaként azt jelölte meg, hogy "megvédi azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá". Megjegyezte, hogy a különleges művelet kényszerintézkedés volt, Oroszországnak "nem maradt esélye másként cselekedni, olyan biztonsági kockázatokat hoztak létre, hogy lehetetlen volt más eszközökkel reagálni". Szavai szerint Oroszország 30 éve próbál megállapodni a NATO-val az európai biztonsági elvekről, de válaszul vagy cinikus megtévesztéssel és hazugságokkal, vagy nyomásgyakorlással és zsarolási kísérletekkel szembesült, miközben a szövetség Moszkva tiltakozása ellenére folyamatosan terjeszkedik és egyre közelebb kerül Oroszország határaihoz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató