2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

10 ember meghalt, amikor izraeli katonák és palesztinok lövöldöztek egy piacon Ciszjordániában

Tíz palesztin, köztük egy 72 éves idős férfi és egy 16 éves fiú is meghalt a ciszjordániai Nablusz városában, ahol izraeli katonák kerültek tűzpárbajba palesztin militánsokkal. Az izraeli hadsereg szerint a katonák három körözött terroristát akartak őrizetbe venni, egy épületben a városi piac mellett. Amikor körbevették az épületet, palesztinok tüzet nyitottak rájuk, molotov-koktélokat és köveket dobáltak feléjük, mire az izraeliek visszalőttek.

A lövöldözésben tíz palesztin életét vesztette, több mint százan pedig megsérültek, köztük 10 embernek kritikus az állapota.

A BBC beszámolója szerint a legidősebb áldozat egy 72 éves férfi, akinek a helyszínen készült felvételek szerint egy zacskó kenyér volt a holtteste mellett, ami arra utalhat, hogy csak vásárolni ment a piacra. A palesztin egészségügyi minisztérium közleménye szerint szintén az áldozatok között van egy 62 éves férfi és egy 16 éves fiú.

Mahmud Abbász palesztin elnök elítélte az izraeli akciót, és azt mondta, hogy az izraeli kormány és hadsereg a felelős ezért a veszélyes eszkalációért, ami tovább szítja a feszültséget a térségben. Az izraeli hadsereg több razziát hajtott végre az elmúlt időben Ciszjordániában, hogy felkutassák az izraeliek ellen elkövetett támadások felelőseit. A BBC cikke szerint idén már 50 palesztin halt meg ilyen razziák és támadások során, militánsok és civilek egyaránt. A palesztinok támadásainak idén eddig 11 izraeli halálos áldozata volt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató