2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Dobrev: félelmetes, ahogy Orbán Viktor "lépésről lépésre visz ki minket" az Európai Unióból

Gyurcsány felesége és árnyék-miniszterelnöke szerint lépésről lépésre építik fel az új Magyarországot. Beszélt arról, hogy Orbán Viktor apránként viszi ki Magyarországot az Európai Unióból, és kijelentette: a kormány mindig "trükközik".



Dobrev Klára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: a választások után azt lehetett érezni, hogy az emberek beletörődtek a helyzetbe, rájuk szakadt az életszínvonal-csökkenés, és ebben mindenki egyedül érzi magát. Mint fogalmazott: ellenállás nélkül nem lesz kormányváltás, az ellenállás első lépése pedig, hogy az emberek el merjék mondani, amit gondolnak.

"Ha nem fogjuk be a szánkat, hanem elmondjuk, hogy mi a probléma, abban a pillanatban az emberek kevésbé érzik magukat egyedül" - mondta, hozzátéve: a politikának az a dolga, hogy ebből ellenállást szervezzen.

Dobrev Klára szerint lépésről lépésre építik fel az új Magyarországot, a DK-ban egyre többen vannak, és azt látja, jönnek azok a szakértők és civil szervezetek is, akik korábban távol tartották magukat a politikától. A DK ennek az ellenállásnak a középpontja szeretne lenni, ő szeretne ennek az ellenállásnak a vezetője lenni - közölte az árnyék-miniszterelnök.

Hangsúlyozta: az ellenzéki pártok között sok beszélgetés folyik, hisz abban, hogy azok a politikai viták, amelyeket egy politikai döntés előtt kell lefolytatni, egy koalíción belül bár "veszekedősek" lehetnek, de mégis működnek. Aki a legnagyobb, a legerősebb, annak kell a legnagyvonalúbbnak lennie - fogalmazott, utalva a DK-ra. Szerinte az Árnyékkormány egyik feladata, hogy a civil szakértői világot is összeszervezze.

Dobrev Klára úgy látja: Magyarország mindig a Nyugat felé akart tartozni, de visszahúztak minket - akár a törökök, akár a szovjetek. A magyarok alapvető életérzése, hogy mi Európához tartozunk, fontos lenne, hogy ez ne csak a térképen látsszon, hanem érezhető is legyen - mondta.

Szerinte félelmetes, ahogy Orbán Viktor "lépésről lépésre visz ki minket" ebből a szövetségből, az Európai Unióból.

"Ez a politika ki fog minket vinni az Európai Unió, vessük tekintetünket a britekre, és tanuljunk Nagy-Britanniától" - fogalmazott, hozzátéve: David Cameron azért, hogy megőrizze hatalmát, belement egy játszmába, amelynek vége a Brexit lett. Orbán Viktor jelenleg kényszerpályán halad - jegyezte meg. Szerinte a kormány mindig trükközik, nem tudnak olyan jogszabályokat alkotni, amelyekkel száz százalékig megfelelnének az Unió elvárásainak.

Mint mondta: ma még a vidéki Magyarország nagy része is Unió-párti. Szerinte ugyanakkor lehet látni, hogy elindult a "kőkemény propaganda", és ennek megvannak a veszélyei - ezért is kezdett országjárásba a DK, hogy megmutassák az embereknek, miért jó, ha az EU vagy éppen a NATO része. Dobrev Klára azt mondta: egy ország akkor megy tönkre teljesen, ha tömegek gondolják, hogy nincs választás.

Úgy látja, ma Magyarországon a skandináv modell tudna sok mindent sikerre vinni, például az egészségügyben, oktatásban és környezetvédelemben is, ehhez azonban egy erős államra van szükség. A Fidesz korrupciója ugyanakkor jelenleg mindent átsző, így az állam nem tud elég hatékony lenni - vélekedett. Egy erős és átlátható állami rendszert kell felépíteni - mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató