2023. június 05. - Fatime
EUR : 371.06
USD : 344.4
Időjárás ikon24°16°

Az ukrán külügyminisztérium azzal vádolja Magyarországot, hogy "Oroszországnak dolgozik"

Ukrán külügyi szóvivő: Magyarország nem döntheti el, mikor kezdődnek a béketárgyalások.Az ukrán külügyminisztérium képviselője, Oleg Mikolenko szerint csak egyes magyar politikusok álmaiban létezhetnek tárgyalások az ukrán válság rendezéséről Kijev részvétele nélkül.

Korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, hogy az ukrán válság rendezéséhez tárgyalásokra van szükség Oroszország és az Egyesült Államok között, és Budapest szerint a két államfőnek találkoznia kellene.

"A magyar külügyminiszter sokkal nagyobb szolgálatot tehetne az emberiségnek, ha nem játszana tovább Oroszországgal. Csak egyes magyar politikusok álmaiban lehetségesek tárgyalások Ukrajnáról anélkül, hogy maga Ukrajna ne lenne"

- írta Nikolenko a Facebookon.

Hozzátette, hogy Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy eldöntse, mikor kezdődjenek a béketárgyalások.

"Budapestnek megvolt a lehetősége, hogy segítsen megnyerni a békét Ukrajnában és Európában, de a történelem másik oldalára került"

- hangsúlyozta Nikolenko.

Korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az ukrajnai béke akkor jön el, amikor az USA akarja. A magyar hatóságok többször is kijelentették, hogy az ukrajnai konfliktus rendezéséhez szükség van az Oroszország és az USA közötti tárgyalásokra.

Moszkva többször jelezte, hogy kész a tárgyalásokra, de Kijev törvényi tilalmat rendelt el ellenük. Volodimir Zelenszkij korábban a G20-ak találkozóján azt mondta, hogy "nem lesz Minszk-3". Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy ezek a szavak "abszolút megerősítik" Kijev tárgyalási hajlandóságot elutasító álláspontját. A Nyugat folyamatosan tárgyalásra szólítja fel Oroszországot, amire Moszkva hajlandó, de a Nyugat figyelmen kívül hagyja Kijev folyamatos tárgyalási elutasítását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató