2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Benyomultak az orosz hadihajók a Földközi-tengerre

„Olyan mennyiségben, melyet a hidegháború idején sem lehetett tapasztalni” –  állítja Enrico Credendino tengernagy.

Esetleges incidensek kockázatára figyelmeztetett az orosz flotta egyre erősebb jelenléte miatt a Földközi-tengeren Enrico Credendino tengernagy, az olasz haditengerészet vezérkari főnöke a parlament védelmi bizottságában, csütörtökön.

„Megdöbbentő mértékben emelkedett az orosz flotta hajóinak száma”

Enrico Credendino hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború felerősítette a Földközi-tenger stratégiai szerepét. Kijelentette, ami az ország biztonsági helyzetét illeti, az Ukrajnában zajló konfliktus a tengeren érezteti hatását, mivel „megdöbbentő mértékben emelkedett az orosz flotta hajóinak száma a Földközi-tengeren és a Fekete-tengeren,

olyan mennyiségben, melyet a hidegháború idején sem lehetett tapasztalni”.

Az olasz haditengerészetnek is lépnie kell

Noha a vezérkari főnök úgy vélte, magas számuk ellenére az orosz hajók jelenléte nem képvisel közvetlen fenyegetést Olaszország területére, rámutatott: „jelentősen növeli a feszültséget”. Mint rámutatott: a helyzet nagyobb jelenlétet követel az olasz haditengerészet és a szövetségesek részéről is.

A haditengerészet vezérkari főnöke hozzátette, az oroszok agresszív magatartást tanúsítanak, amely nem számított megszokottnak a Földközi-tengeren, és korábban csak a Baltikum térségében volt tapasztalható.

Lehetséges az incidens kockázata, és amikor ilyesfajta incidens történik, sose lehet tudni, mi lesz a kimenetele”

– hangoztatta.

Megjegyezte, a Földközi-tenger egyébként is „háborgó” térségnek számít a partján fekvő országok gazdasági forrásokért folytatott állandó versengése miatt, valamint az emberkereskedelem, csempészet és más illegális tevékenységek következtében.

„Ezért folyamatos ellenőrzésre van szükség” – jelentette ki. Enrico Credentino hozzátette, problémát jelent a Földközi-medence déli partján fekvő országok fegyverkezése is. Példaként Algériát említette, mely Olaszországtól, Franciaországtól és Németországtól hajókat vásárol, Oroszországtól pedig Kalibr-rakétákkal felszerelt tengeralattjárókat.

Elmondta, az olasz haditengerészet naponta 10 ezer hajót azonosít és ellenőriz átlagban a partoktól távol is. A munkában hatvankét nagyobb hadihajó vesz részt, valamint a nemzeti felderítés két további vízi járműve. A vezérkari főnök hozzátette, nagyobb költségvetési támogatás szükséges a haditengerészet légvédelmi eszközökkel való felszerelésére, és a legénységi létszám növelésére.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató