2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Felrobbant két horvát tűzszerész aknamentesítés közben

Aknamentesítés közben meghalt két tűzszerész Horvátországban, a Lika-Zengg megyei Canak település körzetében. Egyikük már a helyszínen meghalt, társa kórházba szállítás közben.

1991-től mostanáig összesen 2017 civil szenvedett sérüléseket aknarobbanás miatt, közülük 524-en meghaltak. A tűzszerészek közül munkavégzés közben 65-en meghaltak, és 152-en megsérültek.

Lika-Zengg megyében idáig összesen 130 négyzetkilométer, korábban elaknásított területet tisztítottak meg, és további 76 négyzetkilométernyi, erdővel borított terület maradt még szennyezett. Csak ebben a megyében eddig 23 ember halt meg amiatt, hogy aknára lépett.

A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében dúló délszláv polgárháborúból visszamaradt aknagyanús területek nagy részét már megtisztították. Még 6 megyében - összesen 28 város és járás területén - mintegy 148 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni. A HRC adatai szerint valamivel több mint 12 ezer aknát kell még hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a háború alatt.

Az ország területén jelenleg is 6255 ezer tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre. Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja gyalogsági aknák gyártását, kereskedelmét és telepítését, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és az aknamezők felszámolását.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató