2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kína felszólította Washingtont, hogy változtasson az Ukrajnához fűződő viszonyán

Peking szerint az USA szándékosan szítja a feszültséget Ukrajnában, és semmit nem tesz azért, hogy béketárgyalások útján véget érjen a konfliktus.

A Világgazdaság arról ír, hogy Kína elvárja: az Egyesült Államok változtassa meg Ukrajna-politikáját, és a feszültség szítása helyett a megbékélést segítse elő – erről a kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin beszélt. Emellett azt is közölte, hogy országa visszautasít minden kritikát, amely a kínai–orosz kapcsolatokra vonatkozik. „Ragaszkodunk hozzá, hogy

az USA gondolja át a felelősségét az ukrajnai háborúban,

és tegyen valódi lépéseket a béke és a béketárgyalások előmozdítása érdekében” – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin.

A VG szerint a szóvivő arról is beszélt, hogy visszautasítanak minden kritikát, amely az orosz–kínai kapcsolatokat érinti – erről a TASZSZ orosz hírügynökség írt. Kiemelte, hogy követelik Washingtontól, hogy változtasson az Ukrajnához fűződő viszonyán, és viseltessen felelősségteljesen a konfliktussal kapcsolatban. „Soha nem tartottuk helyénvalónak az Egyesült Államok kritikus kijelentéseit a kínai–orosz kapcsolatokról. Washington még nyomást is gyakorol ránk. Ezt nem fogadjuk el” – mondta Vang egy sajtótájékoztatón.

A portál emlékeztet: az Egyesült Államok korábban élesen bírálta Pekinget, amiért katonai segítséget nyújt Oroszországnak. Kína szerint az USA szándékosan szítja a feszültséget Ukrajnában, és

semmit nem tesz azért, hogy béketárgyalások útján véget érjen a konfliktus.

A kínai kritikák akkor hangoztak el, írják, amikor Joe Biden hirtelen elutazott az ukrán fővárosba, előzetes bejelentés nélkül, majd Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató