2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Mese a Szikra, a Jámbor és a Mérce képzelt erőszakmentességéről

Bayer Zsolt írása

„Végezetül pedig álljon itt néhány idézet »Az eljövendő felkelés« című szövegből. Megjelent a Red News című kommunista propagandaújságban, írta »Láthatatlan Bizottság«, megjelenés dátuma 2015. február 28. Ezt a szöveget maga Nefelejcs Gergő reklámozza elvtársainak a Mércén, felhíva a figyelmüket arra, hogy mire is van szükség a valódi lázadáshoz.



Nos, akkor lássuk:

»Ami minket illet, amikor azt látjuk az esti hírekben, ahogy a tanárok valami civil éberségi bizottságban ülve siránkoznak, hogy valaki felgyújtotta az ő iskolájukat, akkor mindig eszünkbe jut, hogy hányszor, de hányszor álmodoztunk gyerekként mi is erről. Hallva valamelyik balos értelmiségi fecsegését a barbárságról, hogy a kölykök bandákba verődve zaklatják a járókelőket, boltokat fosztogatnak, és macska-egér játékot űznek a rendőrséggel, eszünkbe jut, hogyan beszéltek a hatvanas évek jampibandáiról, sőt az apacsokról a »Belle Époque« idején. […] Már régen felváltotta a 'B…sszátok meg a rendőrséget!' az 'Igenis, biztos úr!'-at. […] Valójában a társadalmi kapcsolatok széthullása áldásos folyamat. Kiváló alkalmat teremt számunkra ahhoz, hogy tömeges, vad, más típusú, a hűség más fajtáira épülő formákkal kísérletezhessünk.

A szülők visszavonulásának híres jelensége a világgal való összeütközésre késztet minket, a koraérettek tisztánlátását kényszeríti ránk és szép lázadásokat ígér. A párkapcsolat halálában mi felforgató kollektív érzelmi kötődések születését látjuk, most, hogy a túlhajtott szex kiüresedett, a nőiesség és a férfiasság nem más már, mint két idejétmúlt szokásrendszer, a pornóipar három évtizede pedig a szexuális szabály­áthágás és felszabadulás minden energiáját kisajátította. […]

Függetlenné válni azt is jelenthetné, hogy elsajátítjuk az utcai harc forté­lyait, a házfoglalás mesterségét, a munka nélküli életet, a bolti lopás művészetét, és megtanuljuk őrülten szeretni egymást. […] Minden hálózatnak megvannak a gyenge pontjai, olyan csomópontok, amelyeket elég kiiktatni ahhoz, hogy leálljon a forgalom és az egész hálózat szétessen. A legutóbbi nagyobb európai áramszünet bizonyítja, hogy egyetlen magasfeszültségű vezeték kiesése miatt a kontinens jó része sötétbe borulhat.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató