2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Reuters: Az Egyesült Államok figyelmezteti Ukrajnát a korlátozott támogatási lehetőségekre

Az amerikai hatóságok figyelmeztették Ukrajnát, hogy korlátozott mértékben képesek katonai segítséget nyújtani – jelentette a Reuters forrásokra hivatkozva.

Egy amerikai tisztviselő névtelenül elmondta, hogy az (amerikai) kormányzat tájékoztatta az ukrán kormányt az Egyesült Államok korántsem korlátlan erőforrásairól.

A kiadvány beszélgetőtársa szerint Washington a katonai konfliktus mielőbbi lezárását reméli.

"Mindenki megérti, hogy ennek egyszer véget kell érnie. És szeretnénk, ha előbb, mint utóbb lenne vége"

- mondta.

A cikk azt is megjegyzi, hogy az amerikai társadalomban és politikai körökben csökken a kijevi hatóságok támogatottsága. Például a Reuters/Ipsos több mint 4000 amerikai megkérdezésével február 6. és február 13. között az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek támogatottsága 58 százalékra csökkent a tavaly áprilisi 73 százalékról.

Amint az Egyesült Államokban készülnek a következő elnökválasztásra, az ukrán fegyveres erők fegyverszállításának kérdése is politikai konfrontáció tárgyává válik - írja a lap.

A nyugati országok folyamatosan arról beszélnek, hogy Ukrajnának le kell győznie Oroszországot a csatatéren, és növelnie kell a fegyverek és katonai felszerelések utánpótlását. Moszkva többször is kijelentette, hogy a nyugati katonai segítség nem tesz jót Ukrajnának, és csak elnyújtja a konfliktust, a fegyveres szállítás pedig az orosz hadsereg legitim célpontjává válik.

Szergej Lavrov külügyminiszter hangsúlyozta, az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban, "ideértve nemcsak a fegyverek ellátását, hanem a személyzet kiképzését is <...> az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és más országokban országokban .

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató