2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Sepsiszentgyörgy zászlaja nem elfogadható a román legfelsőbb bíróság szerint

Két román civil szervezet szerint ugyanis „egynemzetiségű” ez a jelkép.

Megsemmisítette a román legfelsőbb bíróság azt a kormányhatározatot, amely 2021-ben Sepsiszentgyörgy hivatalos jelképévé nyilvánította a székelyföldi város önkormányzata által jóváhagyott zászlót.

A bíróság közigazgatási részlegén kedden meghozott – az intézmény honlapján szerdán közzétett – végzés szerint a bírák megalapozatlannak találták és elutasították a bukaresti kormány és Sepsiszentgyörgy városi tanácsa fellebbezését, így jogerőre emelkedett a brassói táblabíróság tavaly áprilisi alapfokú határozata, amely helyt adott a zászlót kifogásoló két román civil szervezet kifogásának.

A bukaresti kormány a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára fogadta el a sepsiszentgyörgyi – arany és kék sávos, közepén a település címerét ábrázoló – városzászlóról szóló határozatot. A leírás szerint a település címere pajzs alakú, rajta kék mezőben a vár és a templom, felette arany Nap és ezüst Hold. A vár előtt három zöld mező, rajta a település nevét adó lovas Szent György és a sárkány látható.

Az „egynemzetiségűnek” minősített jelkép hivatalossá tétele ellen


a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) kezdeményezett bírósági eljárást, amelybe utóbb a – magyar szimbólumok és feliratok ellen perek százait indító – Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) is beavatkozott. A két civil szervezet álláspontja szerint Sepsiszentgyörgy zászlaja nem tartalmaz olyan elemeket, amelyek a város lakosságának 25 százalékát kitevő románságot képviselnék, és azt is nehezményezték, hogy a városzászló a székely zászló színeit tartalmazza. 

Antal Árpád polgármester értetlenségét fejezte ki a legfelsőbb bíróság döntésével kapcsolatban, és jelezte: újrakezdik az engedélyeztetési eljárást. „Teljes mértékben betartottuk a törvényt. Úgy véljük, hogy a város zászlaja nem monoetnikus, azok pedig, akik kifogást emeltek a zászló ellen, tulajdonképpen a címert kifogásolták, melyet a kormány még 2007-ben jóváhagyott, s az Országos Heraldikai Bizottság jóváhagyását is megkapta. Újraindítjuk az engedélyeztetési eljárást, mivel csak a kormányhatározatot semmisítették meg, a sepsiszentgyörgyi önkormányzatét nem” – idézte a székelyföldi város elöljáróját a Maszol.ro hírportál.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató