2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Timmermans: Putyin igazából már el is vesztette a háborút

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Oroszországra jellemző az antiszemitizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a nemi kisebbségek állandó félelemben élnek.

Az Európai Bizottság alelnöke a Project Syndicate-en közölt cikkében arról értekezik, hogy Putyin semmiképpen sem nyerheti meg a háborút – sőt igazából már el is vesztette –, de ha az ukrán hadsereg nem jut hozzá a szükséges harcászati felszereléshez, az hosszú ideig tartósíthatja a háborús állapotokat. Timmermans azt írja, hogy a tárgyalásokhoz az ukránoknak előbb vissza kell nyerniük területi integritásukat, ám mivel erre az oroszok aligha kaphatóak,

a lehető legsürgősebben el kell juttatni a megtámadott országnak azokat a harceszközöket, amelyekkel kiűzhetik az agresszort.

A cél az, hogy záros határidőn belül véget érjenek a harcok. Az Európai Bizottság alelnöke úgy látja: paradox módon azonban ehhez az szükséges, hogy a Nyugat ne hagyjon kétséget Putyin számára afelől: teljesen felesleges újabb és újabb orosz fiatalokat a húsdarálóba küldenie a fronton.

Oroszország totalitárius állam lett

Timmermans szerint Oroszország az elmúlt 15 évben egyre mélyebbre süllyedt a tekintélyelvűségbe, ismét totalitárius lett. Aki nem lojális a hatalomhoz, az számolhat azzal, hogy megmérgezik, kiesik egy ablakon, vagy börtönbe zárják. A lakosságot terrorral engedelmességre kényszerítik, de az üldözés legnagyobb veszélye a már amúgy is sebezhető rétegeket fenyegeti.

Robbant az antiszemitizmus, a nemi kisebbségek állandó félelemben élnek, grasszál a rasszizmus és az idegengyűlölet.


Ilyen körülmények között sokáig tart, amíg az oroszok megtalálják a kiutat, még akkor is, ha lelép a színről Putyin, aki páriává tette az országot. Az eszmélés akár egy nemzedéknyi időbe is telhet, de az eredmény egyáltalán nem biztos – fogalmaz Timmermans.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató