2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Völner Pál mindent tagadott a bíróságon

Nem vallotta magát bűnösnek Völner Pál így a fideszes exállamtitkár ügyéből büntetőeljárás lesz.



A bíróság négy napon át tart előkészítő üléseket, amiken röviden arról kérdezik a vádlottakat, bűnösnek vallják-e magukat, vagy sem. Mivel Völner ártatlannak vallotta magát, így nem fogadta el az ügyészség indítványát arra, hogy beismerés esetén őt 8 év börtönbüntetésre és 25 millió forintos pénzbüntetésre ítéljék.

Völner röviden a bíróságnak azt mondta, „bűncselekményt nem követtem el, a vádirat nagy része súlyosan valótlan és alaptalan”. Völner szerint Schadl Györgytől sosem fogadott el pénzt, és jogtalan előnyt sem szerzett neki, a vád pedig valótlanul állítja, hogy az államtitkári pozícióját használta fel, hogy jogosulatlan segítséget nyújtson, „hivatali hatáskörömet sosem léptem túl”. Azt állította, a nyomozati anyagból több olyan hanganyag kimaradt, ami az ő ártatlanságát bizonyítaná, és reméli, hogy a sajtóban eddig megjelent cikkek, amik ezen iratok alapján íródtak, nem befolyásolják majd a bíróságot a döntésben.

Védője, Papp Gábor hozzátette, valóban megnehezíti a védekezésüket, hogy a nyomozati anyagból már több részlet megjelent a sajtóban.

A védő szerint az ügyben Vízkelety Mariann volt államtitkár „kulcsszereplő”, ezért őt meg kell hallgatni az ügyben, és nem érti, az ügyészség ezt eddig miért mellőzte.

Míg a vádlottak padján ülő társát, a végrehajtói kar elnökét, Schadl Györgyöt a börtönből, vezetőszáron hozták be a tárgyalóba (őt Völner után hallgatja meg a bíróság), addig Völner otthonról érkezett a meghallgatására, a volt igazságügyi miniszterhelyettes ugyanis szabadlábon védekezhet.

A vádirat szerint az ügy lényege, hogy Schadl György „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott Schadltől – összesen legalább 83 millió forintot –, és az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket.

Völner eddig is ártatlannak vallotta magát

Az ügy kirobbanása óta Völner személyesen nem szólalt meg nyilvánosan, de ügyvédjén keresztül már többször adott ki közleményt. Ilyenkor mindig ártatlannak vallotta magát. Egyrészt szerinte az ügyészségi iratok számtalan valótlan állítást tartalmaznak, másrészt nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit. Völner ugyanis kormányzati pozíciójáról lemondott, majd pedig az újraalakult Országgyűlésben már nem szerzett mandátumot sem, úgyhogy lényegében visszavonult a politikától.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató