2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

"A hatóságok ne vonják be a köztársaságot a háborúba" - Béketüntetést tartottak Moldova fővárosában

Háborúellenes tüntetést tartottak Kisinyov központjában, ahol a résztvevők azt követelték, hogy a hatóságok ne rántsák a köztársaságot háborúba - jelentette a RIA Novosztyi.

Az ellenzéki Szocialisták Pártja (PSRM) által szervezett gyűlést a "Moldova a békéért" jelszó alatt tartották. A tüntetők, akik az elnöki adminisztráció épülete előtt gyűltek össze, kifejtették véleményüket a kialakult helyzetről és a vezetés legutóbbi kijelentéseiről, amelyek a katonai potenciál megerősítéséről szóltak.



"Felszólítjuk az ország vezetését, hogy hagyjon fel a militarista kijelentéseivel, arra kérjük, hogy ne rántsa Moldovát háborúba, ne provokáljon ki katonai konfliktust. Moldova egy multinacionális ország. Mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a konfliktust a mi földünkön, mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a Dnyeszteren túli konfliktus eszkalálódását, és ennek garanciája természetesen a törvényeink, a semlegességünk kell, hogy legyen" - mondta Elena Belyakova parlamenti képviselő a gyűlésen.

A PSRM egyik vezetője, Vlad Batrincea parlamenti alelnök arról biztosította a jelenlévőket, hogy a kommunisták és szocialisták blokkja a törvényhozó gyűlés következő ülésén "a béke megszilárdításáról és a biztonsági garanciákról" szóló nyilatkozat elfogadását fogja javasolni.



"Együtt fogjuk biztosítani a feltételeket minden moldovai állampolgár számára. Békés és semleges országban akarunk élni" - mondta.

A tüntetés túlkapások nélkül zajlott le. A rendőrség nem avatkozott közbe, és biztosította a közrendet.



Múlt héten a sorosista Maia Sandu elnök egy müncheni konferencián beszélt, ahol sajnálatát fejezte ki, hogy Moldova még nem tudta feladni semleges státuszát, mert a lakosok nem támogatják a NATO-hoz való csatlakozás gondolatát. Felszólította a nyugati országokat, hogy segítsenek Kisinyovnak megerősíteni a védelmet, a parlamentet pedig a biztonsági törvények szigorítására. Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bizonyítékok nélkül azzal vádolta meg Oroszországot, hogy állítólag támadásra készül Moldova ellen.

Az orosz védelmi minisztérium a maga részéről az ukrán csapatok esetleges Dnyeszteren túli bevonulására figyelmeztetett. A minisztérium szerint Ukrajna és az el nem ismert köztársaság határán jelentős erők és katonai felszerelések halmozódnak fel. Az orosz külügyminisztérium óva intette az Egyesült Államokat, a NATO-t és Ukrajnát a kalandos lépésektől, és biztosította, hogy az orosz fegyveres erők megfelelő választ adnak a Dnyeszteren túli orosz békefenntartó kontingens, a hadműveleti csoport csapatai és a katonai raktárak elleni fenyegetésekre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató