2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az olasz hatóságok először bírságoltak meg egy migránsokat szállító civilhajót

Tízezer euró pénzbírságot és húsz nap hajózási tilalmat szabtak ki Olaszországban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezet hajójára, az elsőre, amelyre szankciókat vetettek ki a migrációs rendelkezések szigorítása óta – közölte Ancona kikötőkapitánysága pénteken.

A Geo Barents nevű hajóról van szó, amely február 17-én érkezett az adriai kikötővárosba negyvennyolc fővel a fedélzetén. A kikötőkapitányság azért szabta ki a büntetést, mivel a hajó – a hatóság szerint – nem szolgáltatott elegendő információt a tengeri műveletről, amelynek során fedélzetre vette a migránsokat. Az MSF közleményben hangoztatta, hogy jogi úton akar fellebbezni, mivel “elfogadhatatlan az emberi életek mentésének büntetése”.

A hatósági rendelkezés értelmében a Geo Barentsnek tízezer eurót, vagyis több mint 3,5 millió forintot kell bírságként fizetnie, és húsz napig úgynevezett közigazgatási lefoglalás alá kerül, ami azt jelenti, hogy nem hagyhatja el a neki kijelölt kikötői területet.

A római kormány év elején jelentette be a migránsokkal érkező civilhajókra vonatkozó rendelkezések szigorítását. A Matteo Piantedosi belügyminiszter nevével fémjelzett törvény csütörtökön lépett hatályba a legutolsó parlamenti szavazást követően. Az új előírások szerint az olasz hatóságok csak abban az esetben jelölnek ki kikötőt a civil szervezetek hajóinak, ha azok kérelmüket az első csoport fedélzetre vétele után jelzik. Nem fogadják tehát a napokon át a tengeren várakozó, és egymás után több csoportot “begyűjtő” hajókat, mivel Róma szerint ebben az esetben nem mentési műveletről van szó. A hajó kapitányának és legénységének feladata felmérni, hogy a bevándorlók közül hányan akarnak élni a nemzetközi menedékkérelem lehetőségével.

A belügyminisztérium a korábbi gyakorlatot módosítva már január elsejétől nem automatikusan a dél-olaszországi partokon fogadja a civilhajókat, hanem távolabbi kikötők felé irányítja őket.

Utóbbi a civilek tiltakozását váltotta ki, mivel az intézkedés meghosszabbítja a hajózási időt. A hatóságok tízezertől ötvenezer euróig terjedő bírságot vethetnek ki a civilhajókra, valamit lefoglalhatják őket akár két hónapig terjedő időszakra. A jogi felelőség a hajó kapitányát, tulajdonosát, valamint a hajót működtető szervezetet is terheli a rendelkezés értelmében. Péntek éjjel várják az Aita Mari hajó érkezését a szintén adriai Ortona kikötőjébe. A Salvamento Marítimo Humanitario spanyol szervezet negyven főt szállít.

Tavaly több mint százezren érkeztek Olaszországba. Év eleje óta több mint 14 ezer bevándorló érkezett, szemben a tavalyi ugyanezen időszakban mért 5300-zal.

 

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató