2023. június 04. - Bulcsú
EUR : 371.06
USD : 344.4
Időjárás ikon24°13°

Biden: Egyelőre nem adunk F-16-osokat Ukrajnának

Joe Biden egyelőre kizárta, hogy az amerikai kormány F-16-os vadászrepülőket küldjön Ukrajnának. Az amerikai elnök erről az ABC-nek adott interjújában beszélt.

Robert Muir, az ABC riportere szembesítette az elnököt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állításával, miszerint a tankok, légelhárító rendszerek és hasonló fegyverek mellett vadászgépekre is nagyon komoly szüksége lenne az ukrán hadseregnek. Biden válaszában vitatkozott ezzel az állítással. Mint mondta, az amerikai hadsereg sokat látott vezetőinek tanácsára olyan eszközöket küldenek Ukrajnának, amelyekre most szüksége van, amelyek lehetővé teszik, hogy az ukrán hadsereg tavasszal és nyáron sikeresen tudjon visszafoglalni területeket, amelyeket az orosz hadsereg elfoglalt.

Ehhez tankokra, lövegekre, légvédelmi rendszerekre van szüksége, F-16-os repülőkre nincs.

A kérdésre, hogy a jövőben lehet-e szüksége ilyen gépekre, és adhat-e az amerikai állam, Biden azt mondta, nem láthatjuk előre, mire lehet szükség egy-két év múlva vagy később, de most kizártnak tartja, hogy az amerikai kormány vadászrepülőket küldjön.

Biden azt is elmondta, nem számít arra, hogy Kína fegyvereket küldjön Oroszországnak, hiába beszélt ennek a lehetőségéről a héten Anthony Blinken amerikai külügyminiszter. Viszont ha Kína mégis úgy dönt, hogy fegyverekkel segíti Oroszországot, azt az Egyesült Államok nem hagyja majd szó nélkül, utalva azokra a szankciókra, amelyeket már bevezettek az oroszoknak fegyvereket szállító országokkal szemben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató