2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Gulyás: Ha a NATO belép a konfliktusba, az a harmadik világháborút jelentené

A kormány szerdai ülésén a háború, a gazdaság és a gyermekvédelem kérdéseivel foglalkozott, ismertette szombati sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely,- írja a mandiner.hu.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a tizedik uniós szankciós csomag elfogadásával egyidőben Európa sodródik a háború felé. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy a magyar érdek még mindig az, hogy kimaradjunk a háborúból, fegyvereket pedig továbbra sem fogunk szállítani, ellenben tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetnek a felek között. Budapest továbbra is úgy látja, hogy a nemzetközi jogot Oroszország sértette meg, agressziót elkövetve. 

A kormány mindent megtesz, hogy enyhítse a kárpátaljai magyarság szenvedését. Ezen kívül az ukrán népnek is folyamatos segítséget nyújtunk, jelezte Gulyás Gergely. A kormány világos álláspontja, hogy ebben a háborúban csak vesztesek lesznek, az okozott pusztítás felfoghatatlan. Életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, mondta Gulyás Gergely.

A magyar gazdaság erejét mutatja a miniszter szerint, hogy a jelentős energiaár-emelkedés közepette ma 46 000 emberrel többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt, mondta Gulyás Gergely, aki ígéretet tett arra, hogy

a rezsicsökkentett energiaárakat az átlagfogyasztás erejéig a kormány fenntartja.

A kormány elkötelezett a 3,9%-os költségvetési hiánycél tartása mellett. Az érintett szektorokban működő vállalatoknak idén is be kell fizetniük az extraprofit-adót, hangsúlyozta Gulyás.

Ismét a figyelem középpontjába került a gyermekvédelem ügye, mondta a miniszter. Tűrhetetlennek nevezte, ha bárki, aki gyerekekkel foglalkozik, visszaél helyzetével, egyetlen hasonló eset sem maradhat következmények nélkül, hangoztatta. A tankerület vezetőjét elbocsátották, mert kapott jelentést a pedagógus asszisztenssel kapcsolatban, a tankerület mégis alkalmazta őt, ami felelőtlenség volt. 

Tavaly már 261 olyan eset jutott a hatóságok tudomására, amikor kiskorúak sérelmére követtek el bántalmazást. Mint mondta, 1989 óta a legnagyobb egyetértés a gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban alakult ki a társadalomban, a gyermekvédelmi szabályokat pedig át kell tekinteni.

A belügyminiszter utasította a hatóságokat, hogy minden hasonló esetben gyors vizsgálatot folytassanak le. Mint mondta, egyetértenek Bagdy Emőke professzor emerita véleményével: ha valaki kiskorúval szemben ilyet követ el, 

az pedofil, cselekedetét pedig meg kell akadályozni.

Később arról is beszélt, ezzel kapcsolatos negatív külföldi visszhangok nem foglalkoztatják a kormányt, bár eddigi tapasztalatuk alapján e téren a józan ész uralkodik még Brüsszelben és egyértelmű, hogy a pedofilokkal szemben minden lehetséges módon védelmezni kell a gyermekeket.

Újságírói kérdésekre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte, ha az orvosi kamara egyes tagjai politizálni akarnak, lépjenek be a nekik szimpatikus pártba, de az nem fogadható el, hogy a kamarával is részleteiben egyeztetett rendszerrel szemben a partnerségi együttműködésből kiszólva politikai vitákat generálnak egyesek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató