2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

NATO-ellenes nagygyűlést tartottak Madridban

A NATO katonai stratégiája és a fegyverek Ukrajnába küldése ellen tartottak tüntetést Madridban - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.



A menet Callao egyik központi teréről indult, és a spanyol külügyminisztérium előtti tüntetéssel zárult. A menetet a különböző szervezeteket és magánszemélyeket tömörítő Háborúellenes Népgyűlés kezdeményezte, a következő jelszavakkal:

"Minden háború ellen, minden blokk ellen", "Nem a fegyverek küldésére", "Le a militarista költségvetéssel", "Nincs Putyin, nincs NATO".

"Nyilvánvaló, hogy a konfliktus megoldása nem a NATO és az imperialista Európa beavatkozásának köszönhetően fog megtörténni" - mondta a tüntetés egyik szervezője.

A tüntetők ellenezték a katonai költségvetés növelését, amely jelenleg az ország GDP-jének mintegy két százalékát teszi ki, és azt követelték, hogy ezeket a forrásokat csoportosítsák át szociális kiadásokra és a lakosság támogatására az áram, az alapvető termékek és szolgáltatások árának emelkedése miatt.

"A konfliktus felerősítette a NATO szerepét, ami arra késztet különböző európai országokat, hogy növeljék az USA által követelt katonai kiadásokat, ami az olyan alapvető erőforrások, mint az energia és az élelmiszerek árának emelkedéséhez vezet, egy globális méretű gazdasági, energetikai és szociális válság közepette" - magyarázták a Háború Elleni Népgyűlés képviselői.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök januárban azt mondta, hogy az ukrajnai konfrontáció kezdete óta a kormány több mint 300 millió eurót különített el katonai támogatásra a kijevi hatóságok számára. Így tavaly decemberben Madrid Lengyelországon keresztül több mint 40 különböző segélyszállítmányt juttatott el Ukrajnának. Emellett novemberben Spanyolország rakétavédelmi és légvédelmi rendszereket, köztük hat Hawk indítóállást és egy Aspide légvédelmi rendszert küldött az ukrán fegyveres erőknek.

Az év elején a királyság bejelentette, hogy hat Leopard 2A4 harckocsit tervez átadni a kijevi rezsimnek, és "megpróbálja ezt a számot tízre növelni".

A nyugati politikusok folyamatosan azt hangoztatják, hogy Ukrajnának a csatatéren kell legyőznie Oroszországot, és egyre aktívabban pumpálnak fegyvereket a kijevi rezsimbe. A Kreml erre azt válaszolta, hogy a katonai segítség elvileg nem old meg semmit, csak meghosszabbítja az ukrán nép szenvedéseit.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató