2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Strache: a Nyugat nem érdekelt az ukrajnai békében

A nyugati és különösen a német politikusok évek óta hallgatnak és tűrik az ukrajnai folyamatokat, nem érdekeltek a jelenlegi konfliktus békés rendezésében - mondta Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt vezetője.

"Nyugaton a politikát irányító emberek más érdekeket követnek. Üzletet a háborún, a fegyvereken és az emberek kárára. Az üzlet az is, hogy a végén Európának is nagy kárt okoznak, és regionális konfliktust gyújtanak, amely Európára is átterjedhet"

- mondta, felidézve a korábbi tárgyalásokat, amelyek azzal végződtek, hogy Boris Johnson akkori brit miniszterelnök Kijevbe utazott, "és azt mondta Zelenszkijnek, hogy a Nyugat nem áll készen a békére"

Strache hangsúlyozta, hogy a politika nagy szereplőinek is szót kell emelniük a béke érdekében, és ez meg is történt - Kína tervet terjesztett elő az ukrajnai konfliktus megoldására.

"És mi lett az eredmény? Jens Stoltenberg NATO-képviselő azonnal elutasította a javaslatot, mondván, hogy már a 12 pontos tervet az első pontja után nem lehet tovább olvasni" - mondta a volt osztrák alkancellár.

 

"A nyugati politikusok eltűrik az évek óta tartó folyamatot, nevezetesen a háború provokálását"

- hangsúlyozta a németországi Drezdában tartott tüntetésen.

Emlékeztetett arra, hogy a 2014-es ukrajnai puccs nem demokratikus és erőszakos eszközökkel megdöntötte a törvényesen megválasztott kormányt, és az ebből eredő kelet-ukrajnai konfliktus több ezer ember életébe került.

"Hol voltak akkor a világ német és európai politikusai, akik már akkor is azt mondták, hogy 'stop'? Hallgattak. Akkor is hallgattak, amikor betiltották az orosz nyelvet mint államnyelvet"

- hangsúlyozta.

Strache az ukrajnai konfliktust Kijev részéről "közvetítő háborúnak" nevezte. Szerinte Angela Merkel volt német kancellár beismerése a minszki megállapodások komolytalanságáról azt igazolja, hogy Európa ezzel csak időt akart húzni Ukrajna felfegyverzése érdekében.

"Hol van most a nemzetközi békemozgalom? Hol vannak a békeszerető zöldek és szociáldemokraták, akik valaha léteztek? Ma ők a legnagyobb háborús uszítók"

- hangsúlyozta a német kormánypártokra utalva.

Strache a politikai nézetkülönbségek ellenére részvételre szólított fel a berlini tüntetésen, amelyet Sarah Wagenknecht baloldali politikus hirdetett meg, mert a békéért való tiltakozásnak "pártok felettinek" kell lennie - hangsúlyozta.

Strache beszédet mondott a drezdai tüntetésen. A Kijevbe irányuló fegyverszállítások ellenzői pénteken a jobboldali Pegida mozgalom által szervezett "Első nagy séta a békéért" elnevezésű rendezvény keretében vonultak utcára a városban.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató