2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Georg Spöttle: Fönnáll a komoly veszélye a harmadik világháborúnak

A biztonságpolitikai szakértő azt mondta az Ultrahang műsorában, hogy az orosz medvét nem érdemes próbára tenni.

Amikor egy évvel ezelőtt kitört a háború, egészen más volt a helyzet, mint most, akkor ugyanis az oroszok semmiféle ellenállással nem találkoztak, nyugodtan tudtak hídfőállásokat kiépíteni, s akkor még senki nem akart fegyvereket szállítani Ukrajnának – mondta Georg Spöttle az Ultrahang február 24-i Frontember című adásában, miután közölte, hogy egy nappal korábban kaptak egy dörgedelmes hangú levelet a YouTube-tól, hogy gyűlöletbeszéd miatt letiltják a Pesti Srácok TV-t egy hétre. De azt se árulták el – közölte a biztonságpolitikai szakértő – melyik adás nem tetszett nekik, így a szerkesztőségnek fogalma sincs, mit követtek el.

Behányok a képmutatásotoktól – mondta berlini ukrán nagykövet


Spöttle a többi szakértővel együtt azzal számolt, a konfliktus néhány hét alatt befejeződik azzal, hogy az oroszok elfoglalják a Donbasz régiót, a Luhanszk és Donyeck népköztársaságokat – hiszen a 2014 óta itt kialakult polgárháborús helyzet váltotta ki a háborút –, aztán tűzszünetet hirdetnek ki, s valahogy megállapodnak. De nem ez történt – közölte –, Ukrajna kérésére, követelésére végül elsőként Németország szállított nekik felszereléseket, először sisakokat, majd fegyvereket.

A berlini ukrán nagykövet, Andrej Melnyik – aki ma már államtitkárként dolgozik a kormányban – elképesztő stílusban beszélt a vendéglátóival, az egyik tévéműsorban azt mondta, behányok a képmutatásotoktól, esténként megvilágítjátok az ukrán nemzeti zászló színeivel a középületeket, de nem adtok fegyvereket – idézte fel a több hónappal ezelőtti emlékeit a szakértő. S

a németek ahelyett, hogy leteremtették volna a nagykövetet, behódoltak az ukránoknak

és megkezdték a fegyverek szállítását, utána jött a többi ország. A komplett NATO-blokk – beleértve az Egyesült Államokat – állnak harcban az Orosz Föderációval ukrán területen, tehát egy klasszikus proxyháború folyik – jelentette ki.

Megkezdődött az emberek érzékenyítése

„Nagyon jó volt a meglátása – mindig az – Orbán Viktor miniszterelnök úrnak a ma reggeli (az idézett műsor pénteken került adásba - a szerk.) Kossuth rádióban adott interjújában, pont azt mondta, amitől legjobban félnek a németek is, hogy ez a háború ki fog szélesedni, hogy Ukrajna addig mesterkedik, hogy berántson minél több országot ebbe a konfliktusba” – fogalmazott Spöttle. S fönnáll a komoly veszélye a harmadik világháborúnak – állította. A vietnami háború is hasonló módon szélesedett ki, kezdetben kisebb konfliktusnak indult,

végül több százezer ázsiai és 52 ezer amerikai áldozata lett.

A szakértő úgy véli, a nyugati sajtóban már megkezdődött az emberek érzékenyítése, hogy a morális győzelem fontosabb, vagy ahogy egy esztéta fogalmazott, akkor fog a Nyugat felnőni, ha bevállalja, hogy a lányai, fiai koporsókban érkezzenek haza a frontról. „Okos ember üveget és nőt nem tesz próbára” – hozott szóba egy régi mondást Spöttle, annak kapcsán, hogy nem kellene annyira biztosnak lennünk abban, hogy az oroszok nem vetik be az atomfegyvert, és csak üres fenyegetőzés, amikor erről beszélnek, majd azzal folytatta, hogy az orosz medvét sem érdemes próbára tenni.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató