2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kína mérlegeli, hogy beszálljon a háborúba az oroszok oldalán

A Politico szerint amerikai tisztviselők próbálják eltántorítani Pekinget attól, hogy halálos segítséget nyújtson Moszkvának a lőszerek és drónok szállításával.

Sajtóinformációk szerint az amerikaiak minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák Kínát abban, hogy drónokat szállítson az oroszoknak. Az utóbbi időben egyre sűrűbben lehetett hallani, hogy Peking kész katonai segítségnyújtást biztosítani Moszkvának. A drónok mellett az is felröppent, hogy a kínai vezetés a drónok mellett lőszerek és kézifegyverek szállítását is tervezi. 

A Politico forrásai hangsúlyozták, hogy eddig még nem történt meg a segélyszállítmányok elindítása, azonban Washingtonban komoly riadalmat okoztak az ezzel kapcsolatos hírek és megkezdték az ezzel kapcsolatos hírszerzési munkát. 

Még nem küldtek segítséget Oroszországnak, de azt látni, hogy nem tettek le róla”

– nyilatkozta Pat Ryder tábornok pénteki sajtótájékoztatóján. 

Amerika nagyon nem örülne az új résztvevőnek

Washington már korábban is figyelmeztette a kínai vezetést, ne küldjön „halálos segítséget” Oroszországnak. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a müncheni biztonsági konferencián figyelmeztette kínai kollégáját, hogy a tervezett lépésük nagyban rontanák a diplomáciai viszonyt a két ország között. Az amerikai vezetés február elején több kínai nagyvállalatot is szankcionált, amiért szerintük támogatták az oroszokat. A Spacety műholdas vállalat volt az egyik, amelyik a Wagner-csoport magánhadseregnek adott át műholdképeket. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató