2023. június 06. - Cintia, Norbert
EUR : 369.42
USD : 345.38
Időjárás ikon18°15°

Tarlós: Senki semmilyen formában nem beszélhet a saját hazája ellen!

Azon sem lepődnék meg, ha azt olvasnám a hvg.hu-n vagy a 444-en, hogy az Aranybullát tulajdonképpen Karácsony Gergely adta ki.

 

A Magyar Nemzet interjúja.

„A legutóbbi Fővárosi Közgyűlésben heves vita alakult ki: napirend előtti felszólalásában Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP budapesti frakcióvezetője úgy fogalmazott: „dermesztő és rémisztő a csend”, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem szólalt meg, „amikor Budapest utcáin magyar és külföldi szélsőbaloldali személyek már-már konspiratív módon, szervezetten, csoportosan támadnak ruházata vagy megjelenése alapján tetszőlegesen kiválasztott járókelőkre”. Ön szerint mi lehetett az oka, hogy nem szólalt meg a főpolgármester?

Azt nem tudom megmondani önnek, hogy a főpolgármester miért szólal meg vagy miért nem bizonyos ügyekben. Ezt sem intellektuálisan, sem logikailag nem tudom követni.

Tapasztalatom szerint ugyanakkor valóban előfordul, hogy a főpolgármester nagyon is hangosan szólal meg olyan ügyekben, amelyek nem feltétlenül tartoznak rá, amikhez pedig – mivel közvetlenül érintik a fővárost és azt a pozíciót, amire egy főpolgármestert megválasztanak – hozzá kellene szólni, ott pedig váratlanul csendben marad.

Hogy ennek mi az oka, azt tőle kellene megkérdezni. Az az érzésem, hogy az ilyen jellegű támadásokat talán arra találhatták ki és azért történnek meg, hogy hátha lesz hasonló reakció bizonyos indulatok gerjesztése esetén, amiket aztán az ellenzéki média és az ellenzék maga is hatalmas lufivá tud fújni, és el lehet mondani, hogy milyen idegenellenes, milyen rasszista, milyen szélsőjobboldali megnyilvánulások tapasztalhatók Budapesten. Talán valami ilyesmit akarnak kiprovokálni vele.

Más témában előszeretettel megszólal Karácsony Gergely: legutóbb pár hete egy brüsszeli konferencián többek közt arról beszélt, hogy Magyarország nagyon messze áll azon elvárások megvalósításától, amelyeket az Euró­pai Unió a csatlakozni vágyó országoktól is el­vár, valamint a jogállamiság védelmében létrehozott eszközök erősítését követelte a rendezvényen.

Tényleg vannak a főpolgármesternek olyan megszólalásai, hogy az ember nehezen tud elnyomni egy mosolyt. Ha én ilyeneket tettem volna, akkor az ellenzéki média ízekre szedett volna. Van abban valami szánnivaló, amikor pél­dául üzen az amerikai elnöknek meg a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának, mert ez messze nem tartozik a kompetenciájába, de nem is az ő szintje. Nem beszélve arról, hogy a címzetthez ilyen üzenetek aligha jutnak el. Nem gondolom, hogy az orosz elnök vagy a kínai központi bizottság egyik tagja komolyan el fog gondolkodni ezeken az üzeneteken. Ezeket az üzengetéseket a főpolgármester helyében meggondolnám.

Ugyanakkor, nem védeni akarom, de sokszor még ő maga sem tudja, mit kell mondani egy ilyen találkozó alkalmával. Már amikor a közgyűlésemben ült, volt egy olyan érzésem, hogy ő nem a maga ura.

Engem szeretett az ellenzék a főpolgármesteri ciklusom idejének utolsó évé­ben ugyanezzel vádolni, aminek semmi alapja nem volt. Az említett brüsszeli útról sok mindent lehet hallani. Az megint nem volt túl szerencsés megnyilvánulása a főpolgármesternek, hogy az úton szén-dioxidot takarított meg, mert a repülőgépek attól függetlenül felszállnak, hogy Budapestről egy Karácsony Gergely nevű személy felül-e a gépre vagy sem. Hozzáteszem viszont, hogy akármennyibe is került ez az út, ezt ő elvileg jogosan tette meg.

A baj nem ezzel van, hanem azzal, amit mondott: senki semmilyen formában nem beszélhet a saját hazája ellen!

Ez számomra összeegyeztethetetlen egy főpolgármester pozíciójával, lelkiismeretével. Az pedig álságos magyarázat, hogy ő a kormányt támadja, és nem a hazáját. Hiszen ha nem kapjuk meg az uniós pénzeket, akkor annak az ország, a magyar állampolgárok lesznek a károsultjai.

Budapest ebben az évben 272 milliárd forint iparűzési adóra számít, ami 76 milliárdos többletbevétel a korábbiakhoz képest. Ennek ellenére folyamatos pénzhiányra panaszkodik a fővárosi baloldali vezetés, és a kormányt hibáztatja. Nincs ebben ellentmondás?

Három évvel ezelőtt megmondtam, hogy ha itt bármilyen hibát elkövetnek vagy mulasztanak Karácsonyék a ciklusban, annak két oka lehet szerintük: vagy az, hogy miért nem csinálta meg már Tarlós, vagy hogy a kormány ellehetetleníti őket, és nem ad pénzt. Az ellenzéki média jelentős részének a kommunikációja amúgy is nagyon furcsa: sokszor a védhetetlent is megpróbálják védeni. A múltkor azt olvastam, hogy Karácsony Gergely valósította meg a 4-es metrót. Ezek után már azon sem lepődnék meg, ha azt olvasnám a Hvg.hu-n vagy a 444-en, hogy az Aranybullát tulajdonképpen Karácsony Gergely adta ki. Amikor 2014 márciusában átadtuk a 4-es metrót, akkor Karácsony Gergely a főváros közelében sem volt még. Budapest jelenlegi pénzügyi helyzetével pontosan nem vagyok tisztában, mert én kétszer ugyanazt a számot még nem hallottam a városvezetőktől.

Amit biztosan tudok, az az, hogy mi 250 milliárd forint adóssággal vettük át a fővárost Demszky Gábortól, és kétszázmilliárd tartalékkal hagytuk ott. Ez abszolút értelemben 450 milliárd forint. Ezt nem tagadja a mostani városvezetés sem.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató