2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Veszett róka támadt egy kutyára Szabolcsban

Tiszabecsen jelent meg a veszett róka, ami egy ház udvarába betérve verekedni kezdett az ott lévő kutyával.



A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint a róka február 21-én, azaz kedden jelent meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei községben. A rókát ártalmatlanították, a szakértők pedig a laboratóriumban veszettséggel való fertőzöttséget állapítottak meg nála.

A Nébih közleményében kiemelte, hogy a részletekről azonnal értesítették a Nemzeti Népegészségügyi központot, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is.

Kiderült az is, hogy az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol korábban számos járványügyi intézkedést vezettek be. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elrendelt intézkedéseket a Nébih mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi - hívták fel a figyelmet és hozzátették, hogy veszettséggel megfertőződött, idegrendszeri tünetekben szenvedő, rendellenesen viselkedő vadállatok nagy távolságokat is megtehetnek, és a fertőzést továbbadhatják.

Az Index beszámolt arról is, hogy 2022-ben négy igazolt veszettségeset után idén ez volt az első. A szakemberek úgy szerint a betegség bejutása természetes úton történt, valószínűleg a vadállomány Ukrajna felőli mozgása által.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató