2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

WSJ: A NATO biztonsági garanciákat adna Ukrajnának, ha Kijev hajlandó tárgyalni a fegyverszünetről

A The Wall Street Journal amerikai lap információi szerint Nagy-Britannia, Franciaország és Németország NATO által szavatolt biztonsági garanciákat kínált Ukrajnának azért cserébe, hogy Kijev felújítja a fegyverszüneti tárgyalásokat Oroszországgal. A dolog azért érdekes, mert tavaly márciusban az akkor ukrán-orosz fegyverszüneti tárgyalásokat a Nyugat kaszálta el – Boris Johnson akkori brit kormányfő maga ment el Kijevbe, hogy közölje Zelenszkijjel, ha megállapodik az oroszokkal, a Nyugattól nem kap biztonsági garanciákat. Az, hogy most London is ott van az ajánlatot megfogalmazók között, azt jelzi, hogy ezúttal komoly a szándék. Feltéve, hogy a WSJ értesülései valósak.  

A javaslat szerint Ukrajna és a NATO egy együttműködési megállapodást kötnek, de nem a NATO-tagságról, hanem olyan konstrukcióról, ami segíti Kijevet kellő súllyal tárgyalni Moszkvával.  

A WSJ úgy tudja, hogy a kezdeményezés a britektől származik, maga Rishi Sunak miniszterelnök rukkolt ki vele, és Berlin majd Párizs is azonnal mellé állt a kezdeményezésnek.

Az elmúlt napokban egyre több szó esik a konfliktus eszkalálódása mellett a fegyverszünet lehetőségéről is, a kínaiak saját béketervvel hozakodtak elő, ami az amerikaiaknak természetesen elfogadhatatlan. Ugyanakkor maga az USA is egyre tartózkodóbb Ukrajna győzelme melletti politikai kiállását tekintve. Joe Biden elnök pénteken ismét leszögezte, hogy nem terveznek F-16-os vadászgépeket adni Ukrajnának, és az is kiderült, hogy az Abrams tankok is másfél-két év múlva jelenhetnek meg leghamarabb az ukrán fronton.   Közben olyan elemzések jelennek meg a mainstream sajtóban, amelyek azt sugallják, hogy az USA nem érdekelt a háború elhúzódásában, mert minél tovább tart a konfliktus, annál nehezebben tartja össze a NATO-t, és annál több erőforrását köti le Ukrajna, ahelyett, hogy a főellenség Kínára összpontosítana.  

Az ukránok egyelőre elutasítanak minden fegyverszünetre utaló lehetőséget. Ennek nem csak belpolitikai okai vannak. Az ukránok ellentámadás terveznek, amelynek célpontja egyesek szerint az oroszok által uralt délkelet-ukrajnai terület lesz, amely kvázi szárzföldi folyosóként működik a Krím-félsziget és az oroszok által ellenőrzött Donbasz között. Ez lehetne az az alkupozíció, amely mellett Ukrajna viszonylag előnyösebb helyzetből tárgyalhatna Moszkvával.  

Ha ebből indulunk ki, akkor a Nyugat fegyverszállításokkal kapcsolatos vállalásai mind arra irányulnak, hogy a háború kiszélesedése nélkül növeljék az ukrán pozíciók előnyét, és jelzik Moszkvának, hogy nem fogja tudni elérni célját, ezért üljön tárgyalóasztalhoz.  

A WSJ információi szerint a javaslat a júliusi NATO-csúcson kerülhet terítékre – tehát a késő tavasszal induló ukrán ellentámadás után.  

“A NATO-csúcs célja olyan világos javaslatot megfogalmazni Zelenszkij elnöknek, amely politikai győzelmet jelenthet számára, és amivel beföldön indokolhatja a tárgyalások megkezdését. Az orosz haderő először befagyasztaná, majd kiolvasztaná a konfliktust, ezért van szüksége Ukrajnának ezekre a garanciákra”

  - fogalmazott a WSJ anonim forrása.

(Körkép)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató