2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Megszüntetik a kötelező orvosi kamarai tagságot

A Belügyminisztérium jelentette ezt be közleményben.

A Belügyminisztérium törvényjavaslatot terjesztett elő az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől – olvasható a tárca közleményében. 

„A biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog. A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket

A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan”

– írja a Belügyminisztérium.

A tárca szerint azzal, hogy a MOK az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát. A kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát a kormány álláspontja szerint. 

A Belügyminisztérium törvényjavaslata sajtóértesülések szerint megszünteti a hatalommal való visszaélés lehetőségét,  az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését és a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató