2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nézőpont: Megkérdőjelezhetetlen a Fidesz előnye

Ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, a Fidesz nagy valószínűséggel elérné a 2022-es hazai listás eredményét (52 százalék) – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából. 

Stabilizálódott a centrális erőtér: továbbra is Gyurcsány Ferenc pártja a legerősebb ellenzéki erő (12 százalék), miközben a Mi Hazánk támogatottsága másfélszeresére nőtt (9 százalék) a választások óta. A baloldali ellenzékváltó hangulat újabb jele, hogy a Kétfarkú Kutya Párt biztosan bejutna a parlamentbe (9 százalék).

A mai napon kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, és ennek alkalmából a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy most vasárnap mely pártok és milyen eredményekkel jutnának be a parlamentbe.

A vesztesek közé tartozik az ellenzéki középmezőnyben szereplő Momentum (5 százalék), amely éppen bejutna a parlamentbe, de a párt támogatottsága jelenleg fele akkora, mint Gyurcsány Ferenc pártjáé, amellyel versenyben van a baloldal vezetéséért folyó küzdelemben. A többi parlamenti ellenzéki párt egyértelműen a választás óta eltelt időszak vesztese, hiszen nem jutna be az Országgyűlésbe sem a Jobbik (4 százalék), sem az MSZP (2 százalék), sem az LMP (2 százalék), sem pedig a Párbeszéd (1 százalék). A baloldali összefogás parlamenten kívüli háttérrel rendelkező szereplői sem érnék el a küszöböt: Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt mögött a szavazók 2 százaléka áll, míg Jakab Péter, a Jobbik volt elnökének A Nép Pártján nevű szervezete szintén 2 százalékos támogatottsággal bír.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató