2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: Az Északi Áramlat felrobbantása egy szimpla terrorakció volt

Világossá vált, hogy az energiaárak nem térnek vissza a háború előtti szintre. A brüsszeli szankciók és a magas energiaárak inflációt hoztak. Magyarország 4 ezer milliárddal többet költött energiára 2022-ben, ezt a pénzt Brüsszel vette ki a magyarok zsebéből – húzta alá a kormányfő. 2022-ben 4,6 százalékos volt a gazdaság növekedése. Minden korábbit meghaladta exportteljesítményünk.

A 2022-es évben a költségvetési hiányt és az államadósságot is sikerült csökkenteni

– tájékoztatott a miniszterelnök. Az idei évre vonatkozóan a korányfő többek között felidézte, hogy 15 százalékkal magasabb nyugdíjat kaphatnak az idősek, de azt is, hogy a 4 gyermekes édesanyáknak nem kell SZJA-t fizetnie.

A miniszterelnök rámutatott arra is: a magyar kormány aggodalommal figyeli, hogy Európa lépésről lépésre bevonódik a háborúba. A fegyverek és tankok után már vadászgépek, és várhatóan csapatok küldését is felvetheti majd valamelyik ország. A 2022-es választáson a magyarok közölték: ki akarnak maradni a háborúból, hazánk ezért sem küld fegyvereket Ukrajnába.

A harcokat csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet megállítani.

A világ nagyobbik része és Magyarország is a béke pártján áll.

Nem szabad felülnünk semmilyen provokációnak – mutatott rá a miniszterelnök.

A szankciókról

A brüsszeli szankciókról szólva a miniszterelnök elmondta: a szankciókkal Brüsszel az oroszokat célozta meg, de Európát találta el.

A kormányfő elmondta: a szankciók okozta inflációt megszüntetni csak Brüsszel tudja, de a kormány igyekszik azt letörni. A miniszterelnök felsorolta a kormány intézkedéseit, amelyeket ennek szolgálatába állított. Ezek között említette például:

- a KKV-k támogatását,

- agrármoratórium a magyar gazdák védelmében,

- turisztikai akcióterv,

- SZÉP Kártyák használatának felgyorsítása,

- munkába járás támogatását.

A családok védelmében tett intézkedések között pedig: a rezsicsökkentett árak védelmét (havonta 181 ezer forintot spórolhatnak a családok, ez Európában a legmagasabb rezsitámogatás a családok számára)

- háromszorosára megemelt minimálbér, és megemelt garantált bérminimum

- visszaállította a kormány a 13. havi nyugdíjat

- meghosszabbított és kibővített élelmiszerár-stopot,

- a lakossági kamatstopot (350 ezer családot véd az intézkedés)

- kamatstop a diákhitelekre (250 ezer diákot véd az intézkedés)

- alapszámla költségeinek csökkentését,

- a lakásbiztosítások tehercsökkentését, valamint a

- kedvezményes Vármegyebérletet és Országbérletet,

- a szociális tüzifaprogramot és tüzifaprogramot

- is megemlítette a miniszterelnök.

A kormányfő ugyanakkor rámutatott: a szankciók miatt megnőtt energiaárakból azonban extra profitra tettek a multinacionális vállalatok. Ennek egy részét (agyis nem a korábbi, hanem az extraprofit egy részét) kell adó formájában kifizetnie az érintett vállalkozásoknak, amellyel a kormány a rezsialapra fordít át – húzta alá.

Az Északi Áramlat felrobbantásáról

Az Északi Áramlat felrobbantása egy szimpla terrorakció volt, akárki is hajtotta végre – húzta alá a miniszterelnök. Amennyiben ez a déli vezetékkel is megtörténne, Horvátország és Magyarország világossá tette: azt nem lehet elmismásolni, mint az Északi Áramlat esetében.

Iskolai pedofilbotrányról

Nekünk felnőtteknek az a dolgunk, hogy megvédjük a gyerekeket”
húzta alá a miniszterelnök. Rámutatott, hogy a gyalázatos eset rávilágít: a genderpropagandát nem szabad félvárról venni. A miniszterelnök arra kérte a képviselőket, hogy pártállástól függetlenül legyenek együttműködőek a gyermekek védelmében.

Törökországi földrengésről

Törökország a barátunk, sőt szövetségesünk – fogalmazott a törökországi földrengésről szólva Orbán Viktor, és köszönetet mondott a magyar mentőcsapatoknak, akik az elsők között utaztak ki túlélőket menteni.

Kárpátaljai honfitársainkról

Gyászolja a háború frontvonalában elhunyt magyarokat, valamint leszögezte: hazánknak azt az álláspontot kell képviselnie, hogy a kárpátaljai magyarok ennél több tiszteletet érdemelnek.

Összegezve

2023-ban tehát egyszerre kell megküzdenünk a háború veszélyeivel, a szankciós inflációval, a déli határainkat fenyegető migrációval és közben ki kell állnunk határon túli honfitársainkért – összegzett a miniszterelnök. Láthatják, hogy 2023 egy veszélyes esztendő – tette hozzá a kormányfő. Rámutatott, most még aktuálisabb alaptörvényünk üzenete, hogy

legyen béke, szabadság és egyetértés. Az összefogás erejével segítsük Magyarországot túljutni ezen a veszélyes időszakon”

– zárta szavait Orbán Viktor.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató