2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ukránok: Elfogytak az oroszok rakétái

Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője jelezte, változtat a rakéták bevetésének taktikáján az orosz hadsereg Ukrajnában.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint Oroszországnak kevesebb mint száz robotrepülőgépe maradt azok közül, amelyeket a leggyakrabban vet be Ukrajna ellen, ezek pedig a Kalibr, a H-101-es és a H-555-ös típusúak. Csernyak kiemelte, hogy ugyan a többi rakétatípusból még több ezer darabja van Oroszországnak, ezekből sokkal többet használnak el, mint ahányat gyártanak.

Az ukrán hírszerzés adatai szerint az oroszok egy hónap alatt legfeljebb 30-40 rakétát képesek előállítani. Natalia Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz csapatok Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján a Krím félszigethez közelítenek, és újabb védelmi sáncokat építenek ki. Hozzátette, hogy

erre a feladatra Oroszország cseljabinszki régiójából érkeztek újabban besorozott katonák.

Az ukrán vezérkar hétfői jelentésében azt írta az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint, hogy a herszoni régióból az orosz megszálló hatóság a Krímbe készül menekülni.

Olekszij Dmitrasovszkij, a délkelet-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának képviselője az ukrán televíziók által sugárzott egyik hírműsorban közölte, hogy az orosz katonai vezetés a csecsenföldi háborúra létrehozott 136. dandárt a Donyeck megyei Vuhledar felé indította el.

Hozzátette viszont, hogy az orosz csapatok az elmúlt négy napban kevésbé intenzíven támadnak Vuhledar irányába. Az elmúlt nap során az orosz erők 15 támadást hajtottak végre, míg egy hónappal ezelőtt akár 60-szor is támadtak naponta. Megjegyezte, hogy ennek okai egyrészt az időjárási viszonyok, amelyek nem teszik lehetővé a felszerelések mozgatását, másrészt az, hogy az orosz katonák tömegesen megtagadták a támadást.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató