2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A vonatbaleset miatt lemondott a görög közlekedési miniszter

Lemondott Görögország közlekedési és infrastrukturális minisztere, Kosztasz Karamanlisz a mai tömeges balesetet szenvedett vonatbaleset miatt, és kijelentette, hogy politikai felelősséget vállal az incidensért – közölte a kormány sajtóirodája, amely kiadta a miniszter közleményét.



Karamanlisz azt mondta, hogy a kormány olyan állapotban kapta meg a görög vasutat, amely "nem megfelelő a 21. századhoz".

"Ez alatt a 3,5 év alatt mindent megtettünk azért, hogy javítsunk ezen a valóságon. Sajnos ezek az erőfeszítések nem voltak elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzunk egy ilyen balesetet. És ez mindannyiunknak és személyesen nekem is nagyon nehéz" - mondta.

Szerinte egy ilyen tragédia után nem lehet úgy tovább élni, mintha az meg sem történt volna.



"Több éve foglalkozom politikával, de úgy gondolom, hogy demokráciánk szükséges eleme, hogy az ország polgárai bízzanak a politikai rendszerben. Ezt hívják politikai felelősségvállalásnak. Ezért lemondok az infrastrukturális és közlekedési miniszteri tisztségemről" - áll a közleményben.

Elmondta, hogy ezt kötelességének tekinti az életüket vesztett emberek emléke iránti tisztelet minimális jeleként, "vállalva a felelősséget a görög állam és politikai rendszer régóta fennálló hibáiért".

Karamanlisz részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.



Március 1-jén éjfél körül egy tehervonat és egy személyvonat frontálisan ütközött össze Athén és Szaloniki között, Larissza város közelében. A tűzoltóság legfrissebb adatai szerint 36 ember vesztette életét. A tűzoltók szerint a halálos áldozatok száma emelkedni fog. Mintegy 130 ember megsérült, közülük 72-en kórházba kerültek. A halottak között sok fiatal volt - diákok, akik Larisszából és Athénból tértek vissza a szaloniki egyetemekre.

A tragédia egyik oka állítólag az elavult berendezés volt, amely nem működött.

Görögországban a közeljövőben parlamenti választások lesznek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató