2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó a svéd tévében: Magyarország küldetése, hogy leleplezze a svédországi „álhíreket”

Elképzelhetetlen, hogy a NATO ne reagálna, ha Svédországot vagy Finnországot fenyegetnék – idézi az Euractiv a szervezet főtitkárát, Jens Stoltenberget.

„Az elmúlt években hazugságokat és koholt híreket terjesztettek Magyarországról a svédországi kormánytisztviselők elég rendszeresen” – mondta Szijjártó Péter az SVT Agenda című műsorában, amelyről az Euractív számol be. A magyar külügyminiszter szerint a svéd kormánytisztviselők vétkesek voltak a magyar parlamenti képviselők megsértésében, amivel Magyarország most foglalkozni akar. „Az ezzel kapcsolatos jogos aggodalmak kezelése érdekében úgy döntöttünk, hogy küldöttséget küldünk mindkét parlamentbe, hogy megkérjük a parlamentek elnökeit, hogy állítsanak össze egy delegációt, amely megvitatja ezt a kérdést” – mondta Szijjártó.

Vadai Ágnes magyar ellenzéki képviselő szerint vannak olyan pletykák, hogy

Orbán Putyinnak akar megfelelni.

Különösen, ha Finnországról van szó, hiszen ott lesz egy hosszú NATO-határ – mondta az Aftonbladetnek a hónap elején. Annak ellenére, hogy Orbán nyilvánvalóan hajlandó jóváhagyni a kérelmet.

„Nem vagyok Orbán Viktor, és nem úgy gondolkodom, mint Orbán Viktor, aminek örülök. Ő bármikor készen áll arra, hogy meggondolja magát. Akár politikai okokból, akár azért, hogy valakinek szívességet tegyen. De remélem, hogy nem teszi” – mondta Vadai.

Svédország és Finnország „már most sokkal jobb helyzetben van, mint a jelentkezésük előtt, mert  elképzelhetetlen, hogy a NATO ne reagálna, ha Svédországot vagy Finnországot fenyegetnék”
– mondta Jens Stoltenberg, hozzátéve, hogy reméli, hogy Budapesten gyorsan zöld jelzést kaphat az ügy.

„Magunk között szólva a képviselők nem teljesen lelkesek” – mondta Orbán Viktor egy pénteki rádióinterjúban. „Vannak, akik szerint néhány szót kellene váltanunk a jószívű finnekkel és svédekkel, mert nem működik, hogy a két ország segítséget kér tőlünk, miközben ők szemérmetlenül nyilvánvaló hazugságokat terjesztenek Magyarországról, például azt, hogy itt nincs demokrácia és jogállam” – tette hozzá.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató