2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

2700 traktor vonult fel Brüsszel belvárosában - tüntetnek a belga gazdák

Eközben az EU központjában... Brüsszelben több ezer gazda tiltakozik, a rohamrendőrök is a helyszínen vannak.

Belgium északi régiójának, Flandriának a gazdái pénteken több ezer traktorral Brüsszelbe hajtottak, hogy tiltakozzanak a nitrogénkibocsátás korlátozására irányuló új regionális kormányzati terv ellen.

A helyi rendőrség becslése szerint 2700 traktor torlaszolta el Brüsszel utcáit. Sokukat a gazdák haragját kifejező nagyméretű táblákkal díszítették.

"Büszke vagyok arra, hogy gazda vagyok"

- állt az egyik ilyen táblán.

"A nitrogénmegállapodás a jelenlegi formájában társadalmi-gazdasági vérfürdőt fog okozni" - fogalmaztak a mezőgazdasági szervezetek közös nyilatkozatukban, hozzátéve, hogy azt szeretnék, ha a megállapodás jobban tükrözné a mezőgazdasági ágazat jövőbeli kilátásait.

"Mindannyian meg vagyunk győződve arról, hogy a nitrogén tekintetében valaminek változnia kell, de a mezőgazdasági ágazatot nem szabad másként kezelni, mint az ipari ágazatot" - mondta Leen Engelen tiltakozó, utalva a törvénytervezet egyik vitatott pontjára.



A viszonylag nagyszámú állattartás és a műtrágyák nagymértékű használata, valamint a közlekedés és az építkezések miatt Belgiumban és Hollandiában egyaránt az uniós előírásoknál magasabb nitrogén-oxid-szintek kerültek a levegőbe és a vizekbe, ami veszélyezteti a környezetet.

A tárgyalások hetek óta húzódnak, és a töréspontig gyengítették az észak-belgiumi regionális kormányt.

A mezőgazdasági környezetszennyezésről szóló vita egyre inkább politikai kérdéssé válik az EU számos mezőgazdasági termelő országában. A két hét múlva esedékes hollandiai választások egyik központi témája lesz, és érinti Belgiumot is, egy másik uniós országot, ahol az intenzív gazdálkodás miatt a környezetvédők szembe kerültek a mezőgazdasági lobbival.

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató