2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Meg kell akadályozni, hogy Orbán orosz vazallus állammá züllessze a hazánkat

A Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton a Jelen nevű valaminek adott interjút.

„Feltűnő, hogy az Ukrajna ellen indított orosz agresszió kapcsán mennyire élesen bírálja a Jobbik a magyar kormányt. Nincs Orbán politikájában valami olyan, amit el tud fogadni? Azért kérdezem ezt, mert ön sem mindig utasította el Putyin háborúit. 2014-ben még megértően viszonyult az oroszok terjeszkedéséhez. Pedig a Krím annektálása már akkor is egy szuverén ország megcsonkítása volt.

A választóvonal 2022. február 24.

Ezzel vitatkoznának a szakértők. Rácz András történész azt mondta, hogy ez a háború nem egy, hanem immár kilenc éve, a Krím orosz megszállása óta folyamatosan tart.

Tisztelem Rácz Andrást, és minden sorával egyet szoktam érteni. Ő az egyik legmélyebb ismeretekkel rendelkező ember, akit valaha ismertem ennek a konfliktusnak a kapcsán. Vitatkozni nem szeretnék vele. Mindenkinek a figyelmébe ajánlanám viszont, hogy a Nyugatnak egészen egy évvel ezelőttig a szeme sem rebbent.

Én nem a Nyugat, hanem az oroszok viselkedése felől utalok arra, hogy 2022. február 24. nem vízválasztó.  

Az én fejemben 2014-ben egy összeomló Ukrajna képe volt, ahol a központi hatalom beindított egy elképesztő erejű ukránosítási folyamatot, ami hadüzenet volt a kisebbségeknek Ukrajna területén. Nehéz a Majdan téri eseményeket követő első parlamenti intézkedést, a nyelvtörvény visszavonását másként értékelni. Nekem magyar országgyűlési képviselőként a kárpátaljai magyarság érdeke volt az elsődleges szempont. Isten látja a lelkemet, ebben az aggódásomban, mint az Európa Tanács egyik delegáltja, akkor megkerestem azokat a delegációkat, amelyeknek kisebbsége él Ukrajna területén. Ezt a kérdést határozottan képviseltem, nem ukrán-ellenes, hanem kisebbség-párti oldalról. Furcsa volt, hogy egy magát jobboldalinak tartó, a határon túli magyarságért aggódó kormányban nem volt nyitottság arra, hogy ezt a kérdést akkor hangsúlyosan megjelenítsük a diplomáciai törekvéseinkben. Az orosz delegáció részéről persze volt erre nyitottság. A románokkal nehéz kisebbségi ügyekben együttműködést összehozni, a lengyelek elzárkóztak, így egyedül maradtam ebben az ügyben az oroszokkal, akiknek nagy létszámú kisebbségük él Ukrajna területén. Az a látszat keletkezett, hogy a Jobbik és Oroszország között van valamiféle szövetség.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató