2023. március 20. - Klaudia
EUR : 394.08
USD : 370.13
Időjárás ikon15°

Bajba került a Peek & Cloppenburg, csődvédelmet kért

A ruházati vállalat átszervezésre készül, állásokat is megszüntet, mivel a koronavírus-járvány óta nem pörögtek fel kellőképpen az eladásai.

Csődvédelmet kért pénteken az egyik legnagyobb német divatáru-kereskedő, a Peek & Cloppenburg.

A leányvállalatai révén 15 európai országban 140 üzletet üzemeltető társaság a fizetésképtelenség elkerülését szolgáló úgynevezett védőpajzs eljárás megindítását kezdeményezte a düsseldorfi városi bíróságon, amely meg is adta az engedélyt. Az így megnyílt mozgásteret arra használják, hogy a bíróság felügyelete mellett, egy külső szanálási szakértő vezetésével átszervezzék a vállalatot. Ez mindenekelőtt a nagyjából 800 embert foglalkoztató düsseldorfi központot és a cég online áruházát érinti, és állások megszüntetésével is jár.

 

A társaság a koronavírus-járvány alatt 30 százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el,

ugyanakkor sok embert felvett adminisztratív munkakörbe, ami önmagában olyan veszteséget okozott, amelyet „nem lehet egykönnyen kigazdálkodni” – nyilatkozott a WirtschaftsWoche című német gazdasági hírmagazinnak Thomas Freude, a Peek & Cloppenburg (PC) ügyvezető igazgatója.

A nehézségeket tovább növelte, hogy a járvány utáni fellendülés „nem volt olyan erős, mint reméltük, így az előző üzleti év sem volt túlságosan sikeres” – fogalmazott a vállalatvezető, hozzátéve, hogy a boltjaikat felkereső vásárlók száma még mindig nem érte el a járvány előtti szintet.

Ráadásul sok ember takarékoskodásra kényszerül a magas infláció miatt, és az általános drágulás révén erősödő „ártudatosság” miatt nemigen lehet áthárítani a költségek növekedéséből adódó pluszterheket a vásárlókra. További gond a PC online áruházának nem megfelelő működése, de a logisztikai költségeket és a marketingre fordított kiadásokat is jelentősen csökkenteni kell – magyarázta Thomas Freude.

Az átszervezés az ügyvezető igazgató szerint irányváltást is jelent, ami azt jelenti, hogy az online értékesítés helyett ismét elősorban az hagyományos üzletekre, boltokra összpontosítanak, és ezen a területen nem terveznek a vállalat üzleti eredményeivel összefüggő leépítéseket, bezárásokat. Az eljárás nem érinti a családi tulajdonban álló PC-hez tartozó leányvállalatok többségét, a csoporthoz tartozó külföldi cégeket sem.

A csoport nagyjából 15 ezer embert foglalkoztat, Magyarországon, Budapesten két boltot üzemeltet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató