2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Moody's: stabilan befektetésre ajánlott Magyarország

A Moody's hitelminősítő péntek esti döntésével fenntartotta a befektetése ajánlott minősítését Magyarországra vonatkozóan. A foglalkoztatás az energiaválság ellenére is magas szinten alakul, és az ipar egyelőre ellenállónak mutatkozik: a korábbi eltérő hitelminősítői döntések nem voltak számottevő piaci hatással. 

Meglepetésre nem nyúlt a magyar államadósság-besoroláshoz a Moody's Investors Service, amely így továbbra is a Baa2 osztályzatot tart érvényben stabil kilátással – derült ki a nemzetközi hitelminősítő intézet péntek esti közleményéből. Ezzel az első felülvizsgálati körön túlesett Magyarország az év eleje óta, ugyanakkor még mindig befektetésre ajánlott kategóriában vagyunk mindhárom nagy hitelminőösítő intézetnél.

Elemzői értékelés

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője szerint pozitívan értékelhető, hogy a Moody's fenntartotta a magyar államadósság besorolásának stabil kilátását. Nem okozott volna meglepetést, ha a Moody's, követve a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch és az S&P januári döntését, szintén negatív kilátást rendel a magyar államadóssághoz. 

Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy korábban a Moody's volt az az intézmény, amely a legkésőbb minősítette fel hazánkat két kategóriával a bóvli szint fölé 2021-ben, illetve hogy régióból a cseh és a szlovák államadósság besorolását már tavaly augusztusban negatív kilátással látta el. 

A döntés elhalasztásának oka az lehetett, hogy a hazai gazdasági prognózisokat továbbra is jelentős bizonytalanság övezi, és a hitelminősítő nem akart azelőtt dönteni, hogy ezek kimenetele ismertté válna. 

Energiaárak és a gazdasági növekedés

A várható gazdasági növekedés függ a háborútól és ahhoz kapcsolódóan a szankciós politikától, illetve az energiaárak alakulásától, valamint az uniós források körüli viták kimenetelétől. 
Az energiaárak az utóbbi időszakban a korábbi években tapasztaltnál ugyan érdemben magasabban, de a tavalyi csúcsok alatt, és ami talán fontosabb, kiszámíthatóan alakultak. 

Ebben közrejátszott a szokatlanul meleg téli időjárás, illetve a takarékoskodás Európa-szerte, azonban nem biztos, hogy ez az állapot az év hátralévő részében is fennmarad főleg, hogy jelenleg nem látni a háború végét. Az uniós források esetében nem született még döntés, a magyar kormánynak van még ideje teljesíteni a Bizottság feltételeit, azonban a gazdaság szempontjából a legjobb az lenne, ha minél előbb sikerülne tető alá hozni a megállapodást, és megindulnának az uniós források. 

Vannak emellett más kockázati tényezők is. Az infláció kiemelkedően magas, de talán januárban már tetőzött és az év második felétől gyors ütemben csökkenhet. Ez a fogyasztás és a gazdasági növekedés szempontjából lenne fontos. 

Az árfolyam alakulása segített

Az árfolyam ellenben kedvezően alakult az utóbbi időszakban, a tavalyi csúcsokról érdemben erősödött, amelyet a Fitch és az S&P döntése sem tudott megtörni, vagyis a korábbi hitelminősítői döntések nem jártak számottevő piaci hatással. A forint erősödésében Magyarország kockázati megítélésének javulása, illetve a monetáris politika játszott jelentős szerepet az energiaimporthoz szükséges devizalikviditás biztosítása révén tavaly október óta. A hosszú hozamok az októberi csúcsokról január közepéig érdemben csökkentek, amely tükrözi hazánk kockázati megítélésének javulását. Azóta azonban a hozamok ismét emelkedni kezdtek, ez viszont nem országspecifikus jelenség, globálisan megfigyelhető a kamatok emelkedése, mivel a piaci várakozások és a monetáris politikai jelzések (Fed, EKB) szerint az infláció elleni küzdelem a korábban vártnál tovább tarthat. 

Molnár Dániel szerint kedvező jelenség, hogy a foglalkoztatás az energiaválság ellenére is magas szinten alakul, és az ipar egyelőre ellenállónak mutatkozik. Továbbá, bár a beruházások a tavalyi negyedik negyedévben kedvezőtlenül alakultak, ám 

jó esély van arra, hogy a gazdaság idén is növekedni tud, ha csak kis mértékben is, és így gyorsan kilábalhat a válságból. 
Ebben az esetben pedig rövid időn belül akár a pozitív kilátásjavítás is szóba kerülhet a leminősítéstől való félelemmel szemben – zárja kommentárját Molnár Dániel.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató