2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Trükkös fizetésemelést szavaztak meg maguknak a zuglói baloldali képviselők

Az óvodai dolgozók fizetését bruttó tízezer, a sajátjukat pedig bruttó száztízezer forinttal emelték.

Egy váratlan rendeletmódosítással jókora fizetésemelést szavaztak meg csütörtöki testületi ülésükön a zuglói baloldal képviselői. A módosító javaslat trükkösen oldotta meg a dolgot, hiszen valójában nem az illetmények emelését tartalmazza, hanem a korábbi önkormányzati rendeletben meghatározott összeg helyett a polgármester fizetéséhez kötve állapítja meg a politikusok fizetését. 

Eszerint a bizottsági elnökök és tanácsnokok a kerületvezető bérének 50 az egyszerű képviselők pedig 25 százalékára jogosultak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bizottsági elnökök és tanácsnokok fizetése 110 ezer forinttal havi 650 ezerre, az egyszerű képviselőké 65 ezer forinttal havi 325 ezerre emelkedik. 

Ez persze leginkább a baloldal képviselőinek jó, hiszen az összes tanácsnoki poszt az övéké, és egy kivétellel a bizottsági elnöki tisztségeket is ők birtokolják jelenleg. 

A módosítást egyébként azzal indokolják, mivel az önkormányzati törvény erre lehetőséget ad, „célszerű” az illetményeket ilyen módon megállapítani. Hogy miért célszerű, az előterjesztés indoklásában nem részletezték. Nem mellékes körülmény, hogy az önkormányzati képviselői tisztség semmiképpen sem nevezhető főállásnak, de még félállásnak sem. 

Azért az óvodai dolgozóknak is megszavaztak bruttó 10 ezer forintot

A baloldali többségű képviselőtestület nem csak a saját bérét emelte meg, egy sürgősségi előterjesztés szerint

a Zuglói Egyesített Óvodában foglalkoztatott dolgozók bérpótlékát bruttó 10 ezer forinttal, az egyéb, nem pedagógus munkakörben dolgozókét bruttó 3 750 Ft forinttal emelték meg.
Ugyanígy 10 ezer forintos emelést kaptak a Zuglói Egyesített Bölcsődékben, a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központban és a Zuglói Szociális Szolgáltató Központban dolgozó közalkalmazottak, a Zuglói Szociális Szolgáltató Központban és a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központban dolgozók pedig bruttó 7500 forintot. 

Várnai László szerint nem korrekt, amit a zuglói baloldal csinált

„Nagyon nem korrekt, hogy miközben az óvodai dolgozók fizetését bruttó tízezer forinttal emelik, ami nettóban mondjuk hétezer körül lehet, addig maguknak megszavaznak egy száztízezer forintos emelést”

– mondta el megkeresésünkre Várnai László a Civilzugló Egyesület ellenzéki képviselője.

A képviselő úgy véli, rendben lenne, ha azok a polgármesterek, akik valóban dolgoznak megfelelő mértékű, nagyjából egy banki fiókvezetőjéhez mérhető fizetést kapjanak, hiszen egy város- vagy kerületvezetőnek rengeteg feladata, és komoly jogi felelőssége van. Szerinte a képviselői fizetéseket ehhez viszonyítva érdemes értékelni. 

Egy képviselőnek havonta egyszer kell bemennnie a testületi ülésekre szavazni, a bizottsági elnököknek pedig még le kell vezetniük egy ülést – mondja Várnai, megjegyezve, hogy a törvény még ennél is megengedőbb, hiszen egy képviselőnek mandátuma megtartásához elég egy évben egy ülésre bemenni, semmilyen következménye nincs, ha egyébként érdemi munkát nem végez a kerületért. 

„A valóságban zuglói képviselők fele nem is a kerületben lakik, és fel sem veszik a telefont a lakosoknak, akiket elvileg képviselnek

semmilyen módon nem tartják velük a kapcsolatot” – teszi hozzá a politikus. Várnai szerint egyértelmű, hogy a képviselők többsége nem dolgozik meg az általuk kapott 650 ezer forintért. „Az pedig különösen inkorrekt, hogy a baloldali koalíció képviselői maguknak kétszer akkora fizetést intéztek el ezzel az emeléssel, mint amit az ellenzékben lévő fideszes és független képviselők kapnak” – fogalmaz. 

(Mandiner)


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató