2023. március 20. - Klaudia
EUR : 394.08
USD : 370.13
Időjárás ikon15°

Dömötör Csaba: a háború szinte mindenkinek rossz, kivéve a nagy energiacégeket

A háború szinte mindenkinek rossz, kivéve a nagy energiacégeket; nem jó ez így – erről beszélt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Facebook-oldalán vasárnap közzétett videójában.

A háború szinte mindenki vállára nagy gazdasági terheket pakol, de azért vannak olyanok, akik nagyon jól járnak ebben az időszakban. Vannak, akik “degeszre keresik magukat” az energiaár-emelkedéssel.

Igen, most a nagy nemzetközi energiavállatokról lesz szó. Elég sok adat nyilvános már, így meg lehet nézni milyen évet zártak tavaly – mondta a fideszes politikus.

Az osztrák OMV rekord évet zárt, adózás után 5 milliárd eurója maradt a cégnek. A Shell minden idők legnagyobb nyereségét érte el 40 milliárd dollárral, ez több mint kétszerese a háború előtti profitjának. A londoni székhelyű British Petrol a cég 114 éves történetének legjobb bevételét érte el tavaly, a nyerség 28 milliárd dollár, ami szintén több mint kétszerese a tavalyelőttinek. A francia Total is történelmi bevételt könyvelhetett el, 20,5 milliárd dollár a 2021-es tiszta profit. Az amerikai Chevron 35 milliárd dolláros rekord bevételt ért el tavaly, ami szintén a kétszerese az előző évinek – sorolta Dömötör Csaba.  A másik amerikai “giga cég”, az Exxon 56 milliárd dolláros rekord bevételt sepert be.

A nyugati olajiparban még egy cégnek sem volt hasonlóan magas éves nyeresége, óránként olyan 2 milliárd forintot kerestek. Nem rossz”– jegyezte meg a fideszes politikus.

A sort folytathatnánk, annyi azért látszik ebből, hogy végül is egész jó kis üzlet ez a szankciósdi, és az abból sarjadó áremelkedés. Nem nekünk, de a mi bőrünkre, merthogy Magyarország energiaszámlája közben 4 ezer milliárd forinttal nőtt. Ezt a cégeknek a családoknak és a magyar államnak kell fedezni. Nem jó ez így”– jelentette ki Dömötör Csaba.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató