2023. március 24. - Gábor, Karina
EUR : 385.9
USD : 354.52
Időjárás ikon20°

Trump: akkor érné meg az USA-nak az orosz-ukrán háború, ha megkaphatnánk Ukrajna felét

Közel kétórás beszédet tartott szombat este Donald Trump a CPAC-en. A republikánus jelöltségre pályázó exelnök beszédében nekiment az országból „szocialista szeméttelepet csináló” demokratáknak és saját pártján belüli ellenfeleinek, de ostorozta az orosz-ukrán háborút is, melyet rossz befektetésnek tart.Az elmúlt három napban rendezték meg Washington DC-ben a Conservative Political Action Conference-t, azaz a CPAC-et, amely az amerikai jobboldal legfontosabb éves összejövetele, melyre több tízezer konzervatív aktivista és politikus szokott ellátogatni.

Nem vettek részt az eseményen a republikánus kormányzók, köztük Trump legfőbb kihívója, Ron DeSantis floridai kormányzó. De nem volt ott Kevin McCarthy házelnök és egyetlen vezető republikánus szenátor sem. 

 Trump rögtön beszédének elején kijelölte a 2024-es elnökválasztás tétjét. A korábbi elnök szerint ez lesz az utolsó esély, hogy a republikánus szavazók megmentsék az USA-t a demokratáktól, akik tönkre akarják tenni az országot. „Egy szocialista szeméttelepet akarnak csinálni az országból, ami bűnözőkkel, narkósokkal, marxistákkal, gengszterekkel, radikálisokkal és veszélyes menekültekkel van tele” – fogalmazott Trump. A republikánus jelöltségre pályázó politikus szerint a demokraták és Soros György tudják, hogy a szavazófülkékben nem fogják tudni legyőzni, ezért korrupt bírókon keresztül, mondvacsinált perek segítségével próbálják megállítani.

A demokraták legyőzésén kívül más feladata is van Trump mozgalmának, mégpedig leszámolni a pártbeli ellenzékével, akik „nem igazi republikánusok”. Néhányat meg is nevezett közülük a korábbi elnök. Legfőbb kihívóját, Ron DeSantis floridai kormányzót pont nem említette név szerint a beszéde során, de több ponton is egyértelműen utalt rá. Név szerint kritizálta viszont a „Kína-barát” Mitch McConnellt, a republikánusok szenátusi vezetőjét (a felesége kínai), és egyik leghangosabb, ám nemigen befolyásos pártbeli kritikusát, Mitt Romney korábbi elnökjelöltet is.

Beszédének második felében Trump vázolta választási programjának főbb pontjait. Az első és legfontosabb programpont, hogy meg fogja akadályozni, hogy az USA újabb és újabb költséges és soha véget nem érő háborúkba csússzon bele. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy több százmilliárd dollárt költsünk olyan emberek védelmére, akik nem is szeretnek bennünket” – mondta Trump.

A korábbi elnök kijelentette, hogy ha ő lenne jelenleg az elnök, akkor nem robbant volna ki az orosz-ukrán háború. Trump szerint amúgy is borzasztóan rossz befektetés a háború úgy általánosságban.

„Ha az üzleti életben lennénk, akkor kijelentenénk, hogy megadjuk a támogatást, viszont a fél országotok a mienk lesz, ha nyertek. A befektetésünk után lefölözzük a részünket nyereségből. De a való életben mi nem kapunk semmit. Sőt, pont az ellenkezője. Odaadjuk a pénzt, és amint vége van a háborúnak, nem is akarnak többé szóba állni velünk”

– fogalmazott a politikus.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató