2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Biden felesége elutasította férje mentális állapotával kapcsolatos aggodalmakat

Jill Biden amerikai first lady elutasította a férje mentális képességével kapcsolatos aggodalmakat, miután Nikki Haley, a republikánus elnökjelölt-aspiráns kötelező mentális képességvizsgálatot követelt a 75 év feletti jelöltek számára.

„Nevetséges”

– mondta a CNN-nek adott, hétfőn adásba kerülő interjúban. Joe Biden egészségének bizonyítékaként a szigorú utazási programját hozta fel, megemlítve legutóbbi meglepetésszerű kijevi látogatását.

„Hány 30 éves tudna elutazni Lengyelországba, majd felszállni a vonatra?”

– kérdezte retorikusan. „Utazzon még kilenc órát, menjen Ukrajnába, találkozzon Zelenszkij elnökkel? Szóval, nézzék meg az embert” – tette hozzá a 80 éves férjéről.

„Nézd meg, mit csinál. Nézze meg, mit tesz továbbra is minden egyes nap”.

Arra a kérdésre, hogy szerinte férje valaha is alávetné-e magát egy ilyen szellemi képességvizsgálatnak, Jill Biden így válaszolt: „Soha nem is beszélnénk ilyesmiről”.

A first lady megjegyzései azután hangzottak el, hogy az 51 éves Haley a hónap elején azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak „túl kell lépnie a múlt eszméin és elhalványult nevein” a 2024-es elnökválasztás előtt. Álláspontját nem csak a Biden-kormány, hanem Donald Trump elleni lépésnek is tekintették, aki a következő választás idején 78 éves lesz.

Amennyiben a verseny ismét Biden és Trump között dőlne el, a győztes lenne a valaha volt legidősebb jelölt, akit valaha megválasztottak a Fehér Házba.

Bernie Sanders vermonti szenátor, aki 81 éves, szintén visszavágott Haley felvetésének, és a múlt hónapban azt mondta a CBS Newsnak, hogy az ilyen felvetések „ageisták”.

„Harcolunk a rasszizmus ellen. Harcolunk a szexizmus ellen. Harcolunk a homofóbia ellen. Szerintem az ageizmus ellen is harcolnunk kellene” – mondta Sanders.

„Higgyék el, nézzék meg az embereket, és mondják azt, hogy ‘Tudják, ez az ember kompetens. Ez a személy alkalmatlan. Rengeteg 40 éves van odakint, akik nem különösebben kompetensek”.”

Biden még nem erősítette meg, hogy 2024-ben szándékozik-e újraindulni a választásokon. Ha megnyerné második ciklusát Washingtonban, 82 éves lenne a beiktatás napján.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató