2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szijjártó: a 25. órában vagyunk, hogy megakadályozzunk egy világháborút

Nyilvánvalóan teljesen logikátlan versenyre kelni a világ első számú szuperhatalmával bármilyen fegyverszállítás tekintetében, de a brüsszeli bürokraták elfelejtik, hogy azzal, hogy ez a háború itt Európában zajlik, európai emberek halnak meg, és a háború összes negatív hatása közvetlenül és azonnal jelentkezik Európában – többek közt erről beszélt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos országyűlési határozat általános vitájának bevezetőjében Szijjártó Péter.

A külgazdasági-, és külügyminiszter arra szólította fel az ellenzéki képviselőket, hogy váljanak a globális békepárti többség részévé, és támogassák a kormánypárti frakció javaslatát.



Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, több mint egy éve tart a háború, és annak krónikája több mint lesújtó. Milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat, családok szakadtak szét, sok ezer embert soroztak be erőszakkal, az európai gazdaság mindeközben vergődik. Mint a külügyminiszter kiemelte,

ez egy földrajzilag regionális háború, de annak hatásai világszintűek, és a 25. órában vagyunk ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy maga a háború is világháborúvá váljon.

Szijjártó Péter úgy vélte, Európa és a transzatlanti térség egyértelműen háborús pszichózisban van, a brüsszeli tisztviselők szinte versenyt csinálnak abból, hogy ki küld több fegyvert Ukrajnának, Európa vagy az Egyesült Államok.

Nyilvánvalóan teljesen logikátlan versenyre kelni a világ első számú szuperhatalmával bármilyen fegyverszállítás tekintetében, de a brüsszeli bürokraták elfelejtik, hogy azzal, hogy ez a háború itt Európában zajlik, európai emberek halnak meg, és a háború összes negatív hatása közvetlenül és azonnal jelentkezik Európában. Ráadásul ennek a háborúnak az eszkalációs veszélye is Európát sújtja

-hangsúlyozta. A külgazdasági-, és külügyminiszter megjegyezte, ebben a háborúban magyar emberek halnak meg,  a kárpátaljai magyar közösség tagjait is rendszeresen sorozzák be az ukrán hadseregbe, sokszor brutális keretek között.

Érdekes módon az emberjogi szervezetek ilyenkor hallgatnak

-jegyezte meg, hozzátéve, mivel sok magyar is meghalt már a fronton,

amikor minket nyugati barátaink megpróbálnak kioktatni arról, hogy nem vagyunk elég elkötelezettek, vagy nem segítünk Ukrajnának, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy ők vajon hány emberéletet veszítettek el eddig. Mert nem tudunk arról, hogy németek, csehek, belgák vagy hollandok haltak volna meg a frontvonalon, és hála Istennek, maradjon is ez így. De minket senki ne oktasson ki támogatásból vagy elkötelezettségből.


Szijjártó Péter kiemelte, Magyaroroszág nem felelős a háborúért, nem a magyarok háborúja, mégis Magyarország és a magyar emberek már túl nagy árat fizettek. Úgy vélte, ennek a háborúnak nem lesznek győztesei, csak vesztesei vannak, ezért a nemzetközi közösség egyetlen feladata a minél több emberélet megmentése lenne, például a fegyverszállítások felfüggesztésével, amely csak időben és térben kiterjeszti a háborút. A miniszter úgy vélte, emberéleteket szankciókkal sem lehet menteni. Mint felidézte, Brüsszel ígérete az volt, hogy a szankciók majd a térdére kényszerítik Oroszországot, ezáltal a háború hamarabb véget fog érni, ugyanakkor egy esztendő elmúltával csak az biztos, hogy a szankciók jobban fájnak nekünk, európaiaknak, mint Oroszországnak. Szijjártó Péter szerint hiába vallott kilencszer is kudarcot a szankciós politika, a brüsszeli logika nehezen egyeztethető össze a józan ésszel, hiszen újabb szankciós csomag bevezetését tervezik. Szijjártó Péter úgy összegzett,

emberéleteket nem fegyverszállításokkal, nem szankciókkal, hanem békével lehet menteni. A békéhez tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Úgy vélte, az európai háborús pszichózis ellenére a világ nagyobbik része békét akar, ezért a kommunikációs csatornánkat nyitva kell hagyni, és elkerülhetetlen, hogy az USA és Oroszország leüljön egymással tárgyalni. A magyar külügyminiszter örömét fejezte ki, hogy amerikai és orosz kollégái a legutóbbi G20-as csúcstalálkozón már  Elkerülhetetlen, tisztelt elnök úr, tisztelt képviselőtársaim, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között közvetlen egyeztetések, érdemi tárgyalások jöjjenek létre. Örültünk, üdvözöltük, hogy Oroszország és az Egyesült Államok külügyminisztere egymással szóba állt a G20-as külügyminiszteri tanácskozáson. Szijjártó Péter kiemelte, miközben Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, segíti az ukrán menekülteket, újabb és újabb jogfosztások és provokációk érik a kárpátaljai magyar nemzeti közösséget, legutóbb 99 magyar iskola bezárásáról döntött Ukrajna, az egyetemektől pedig elveszik az oktatás nyelve megválasztásának lehetőségét. Az ukrán állam egyes intézményei évente 300 ezer forintnyi támogatást ígérnek annak a családnak négy éven keresztül, aki nem kisebbségi, hanem ukrán állami nyelvű osztályba íratja a gyermekét.

Nyilvánvalóan a nemzeti közösségekkel, a kisebbségekkel szembeni ilyen típusú fellépés elfogadhatatlan

-hangsúlyozta Szijjártó Péter, kiemelve a magyar diplomácia minden nemzetközi lehetőséget ki fog használni, hogy a kárpátaljai magyarságot segítse.

Arra kérem önöket, hogy önök is váljanak a globális békepárti többség részévé, és az országgyűlés fogadja el azt a békepárti határozati javaslatot, amelyet a kormánypárti frakciók nyújtottak be

-zárta felszólalását Szijjártó Péter. 

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató