2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Tiltakozó levelet írt huszonegy hazai egyetem rektora Ursula von der Leyennek

Az intézményvezetők szerint példa nélküli, hogy a határozat az érintett egyetemek vezetőinek, közösségének előzetes megkeresése nélkül született meg.

Az Európai Bizottság Erasmus és Horizont programokat érintő felfüggesztése korlátozza az oktatás és a kutatás szabadságát, a hallgatókért, oktatókért, kutatókért folyó egyetemek közötti nemes versengést, az adott egyetemi közösség polgárai az Unió másodrendű polgárai lettek, ezzel súlyosan sértve az uniós polgárok közötti egyenlőség elvét – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet 21 hazai egyetem rektora küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, írja az Origo. 

A felsőoktatási intézmények vezetői elfogadhatatlannak tartják az Európai Unió határozatát, amely az Erasmus+, Horizont Európa Program és további direkt uniós finanszírozású programokból a magyarországi modellváltott egyetemek 182 ezer hallgatóját – köztük 30 ezer nemzetközi hallgatót – és 18 ezer oktatóját, kutatóját kizárta, és kérik annak azonnali rendezését, valamint a közösségüket ért becsületbeli és anyagi károkozás azonnali jóvátételét.

A rektorok utalnak a több mint 650 éves történelmi hagyománnyal rendelkező magyar felsőoktatásra, amely a világnak számos Nobel-díjas kutatót, oktatót és világraszóló találmányt adott. Az intézményvezetők szerint példa nélküli az is, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján kihirdetett, és azonnal hatályba is léptetett határozat az érintett egyetemek vezetőinek, közösségének előzetes megkeresése, véleménykérése nélkül született meg.

A levélben szerepel, hogy a modellváltás az egyetemek autonóm testületeinek, közösségének, szenátusainak több mint kétharmados támogatásával valósult meg. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint a fenntartói irányítás jogai és kötelezettségei azonosak, függetlenül attól, hogy ki gyakorolja azt. A felsőoktatási törvény egyértelműen rögzíti, hogy a fenntartói irányítás nem sértheti felsőoktatási intézmény függetlenségét, amely az oktatás és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdésekben biztosított – tartalmazza a levél.

 

(Origo)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató