2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Első fokon bűnösnek találta a bíróság Szél Bernadettet

Első fokon bűnösnek találta a bíróság Szél Bernadettet, az LMP korábbi társelnökét rágalmazás vétségében, és felszólította a taláros testület, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől. Tarnai Richárd, a Pest Vármegyei Kormányhivatal főispánja a Magyar Nemzetnek elárulta: az LMP korábbi társelnöke két évvel ezelőtt egy Facebook-bejegyzésben valótlanságot híresztelt.

Szél Bernadettnek, az LMP korábbi társelnökének 2021 novemberében a Facebook-oldalán megjelent személyemet illetően egy valótlan híresztelés. Ezután büntetőfeljelentést tettem rágalmazásért, illetve egy személyiségi jogi pert is indítottam jó hírnév megsértéséért – számolt be a Magyar Nemzetnek Tarnai Richárd. A Pest Vármegyei Kormányhivatal főispánja jelezte: a bíróság elsőfokú ítéletében megállapította, hogy Szél Bernadett bűnös rágalmazás vétségében, amiért a bíróság megrovásban részesítette. Mint hangsúlyozta, a volt országgyűlési képviselő és az ügyvédje fellebbezést nyújtott be, így az ítélet nem jogerős.

Az ítéletben van egy érdekesség, mivel felhívják az elkövető, Szél Bernadett figyelmét arra, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől. Ehhez képest a szóban forgó Facebook-bejegyzés még ma reggel is megtalálható volt a Facebook-oldalán – hívta fel a figyelmet a főispán. Tarnai Richárd szót ejtett arról, hogy a Facebook-poszt azt a látszatot keltette, mintha ellene a rendőrség eljárást folytatna.

 A rendőrség Szél Bernadett bejegyzésének a nyilvánosságra kerülését követően alig három órával egy közleményt adott ki, amiben cáfolták, hogy eljárás lenne velem szemben – szögezte le Tarnai Richárd, akinek az eljárással az igazság kimondatása volt a célja. Emellett jelezte, hogy a büntetőeljárás jogerős befejezéséig a polgári eljárást felfüggesztették.

Az ügy súlyát mutatja, hogy Szél Bernadett bejegyzése tavaly végigfutott a baloldali sajtón.

A dollármédiához tartozó Átlátszó.hu arról számolt be 2021 májusában, hogy a zsámbéki hulladéklerakó területére a megelőző hónapokban nagy mennyiségű szemetet szállítottak, ám erre a terület üzemeltetőjének nem lett volna engedélye. Emiatt Szél Bernadett országgyűlési képviselő feljelentést tett a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és természetkárosítás miatt. Az ügy 2021 novemberében vett érdekes fordulatot, amikor Szél Bernadett a Facebook-oldalán arról írt, hogy az Érdi Rendőrkapitányság a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek adta át.

Az ellenzéki képviselő szándékosan vagy tudatlanságból azt olvasta ki a határozatból, hogy a nyomozó hatóság bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja az eset kapcsán Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízottat.

Szél Bernadett ferdítése elterjedt a baloldali sajtóban, noha a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egy közleményben írta le, hogy mi is történt: az ügyben az ügyészségnek van hatásköre eljárni, ezért az ügyet érdemi vizsgálat nélkül oda tették át. Tarnai Richárd szintén közleményben jelezte: „A személyemmel kapcsolatba hozott feltételezések minden alapot nélkülöznek. (…) A szükséges jogi lépéseket haladéktalanul megteszem” – olvasható a Magyar Nemzetben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató