2024. április 17. - Rudolf
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Lengyel hazafiak megzavarták az ukrán, banderista írónő előadását Varsóban

Kedden az Összlengyel Ifjúság (Młodzież Wszechpolska) aktivistái félbeszakították Varsóban Oksana Zabużko ukrán írónővel folytatott találkozót.

Tudniillik az ukrán írónő relativizálta a volhíniai népirtást. Ukrán nacionalisták, a Stepan Bandera nácikollaboráns nevével fémjelzett Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) fegyveresei 1943 és 1945 között mintegy 100 ezer lengyelt mészároltak le Volhíniában, a mai nyugat-ukrajnai Volinyi területen. 

Ráadásul Oksana Zabużko hivatkozott Roman Szuchewych, az UPA parancsnokára is, aki felelős a lengyelek keleti határvidéki népirtásáért. Az ukrán írónő előadása alatt az MW aktivistái transzparenst bontottak ki azzal a szlogennel, hogy

"Morális nullák, a ti példaképetek Bandera."

Íme a videó:

A találkozóra Oksana Zabużkóval kedden került sor az "Agora" varsói központjában. A találkozót a Varsói Összlengyel Ifjúság aktivistái szakították félbe.

„Aktivistáink ismét kifejezték tiltakozásukat Oksana Zabuzhko történelmi hazugságok terjesztése ellen! Ezúttal Varsóban történt a botrány” – hangsúlyozza az Összlengyel Ifjúság.

„ Az Összlengyel Ifjúság – Varsó aktivistái spontán tiltakozást szerveztek ma Oksana Zabużkóval a Gazeta Wyborcza főhadiszállásán tartott megbeszélésen ” – olvashatjuk.

„Mint a felvételen is látható, az előadás résztvevői még fizikai támadásokat is elkövettek az Összlengyel Ifjúság aktivistái ellen” – áll a szervezet beszámolójában.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató