2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ma pokol lesz Franciaországban - A tüntetők elkezdték blokkolni a raktárakat, az egyetemeket és az autópályákat

Franciaországban a tüntetők március 7-én este kezdték el blokkolni a raktárakat, autópályákat és egyetemeket, néhány helyen már a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők feloszlatására - jelentették francia hírügynökségek.



Az ország északnyugati részén fekvő Lorient városában több mint 200 ember kezdett útlezárásba éjszaka - írta Twitter-oldalán az LPL diákmozgalom. "A rendfenntartó erők ismét könnygázgránátokat vetnek be a tüntetők elnyomására" - olvasható a zavargásokat bemutató videoüzenetben.

A kukások Párizsban és Ile-de-France-ban március 7-én éjjel lezárták a forgalmat és megzavarták a szemétszállítást - írja az actu.fr hírforrás.



Le Havre-ban, Caenben és Beauvais-ban is tüntetések zajlanak az éjszaka beállta óta, ahol a forgalom is komolyan megbénult - áll a cikkben. Az országos sztrájk előestéjén a munkavállalók, szakszervezetek és diákok részben lezárták a gennevilliers-i kikötőt - írja a forrás.

Emellett a diákok kedd reggel elkezdték blokkolni az egyetemek bejáratait. A BFMTV beszámolt a párizsi, toulouse-i és rennes-i egyetemi blokádokról.



Az első tüntetések hétfőn kora reggel kezdődtek Franciaország egyes régióiban az országos sztrájk előestéjén, különösen a teherautó-vezetők vonultak az utakra.

Korábban a párizsi repülőterek 20-30%-os járatritkításokat jelentettek be március 7-én és 8-án a nyugdíjkorhatár emelése elleni országos sztrájk miatt. Az SNCF vasúttársaság szintén súlyos fennakadásokra figyelmeztetett a forgalomban minden útvonalon.



Februárban a franciaországi szakszervezetek március 7-re országos sztrájkot hirdettek, és "az ország blokádjára" szólítottak fel, ha a kormány nem vonja vissza a nyugdíjreform tervezetét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató