2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Csökkenni kezdett az infláció

Túljutottunk az inflációs csúcson: 25,7-ről csak 25,4 százalékosra lassult a drágulás.

A szokásosnál enyhébb tél miatt energiára egy kicsit kevesebbet kellett költeni, mint egy hónapja, az élelmiszerek ára viszont a januárihoz képest is nőtt.

A gyorsan változó tételekről megtisztított maginfláció egy hónapja 25,4 százalékos volt, most 25,2 százázalékosra lassult. A nyugdíjas infláció magasabb volt az átlagos drágulásnál is: januárban 27,4 százalékon állt, most 26,9 százalékon.

Abban gyakorlatilag teljes volt az egyetértés a szakértők között, hogy az inflációs csúcsot valamikor az év legelején érjük el, és onnan már lassul a drágulás üteme. Ennek a fő okai röviden:

-a földgáz világpiaci ára esik,
-az enyhe tél miatt viszonylag sokan maradhattak a rezsicsökkentési fogyasztási korlát alatt,
-több élelmiszer-alapanyag ára is esni kezdett,
-a forint már nem annyira gyenge, mint fél éve volt,
-lassan már nem lehet hova emelni az árakat, mert nem maradna, aki ki tudna fizetni még többet,
-az árstopot pedig tavaly februárban indították el, ezért az abban érintett termékeknél már nem látszik a statisztikában áremelkedés.

A magyar infláció tavaly november óta minden hónapban az EU legmagasabbja volt. Jó az esély arra, hogy ez most is így marad: eddig 21 uniós tagállam statisztikusai készültek el a februári számokkal, a magyar adat után a lett a második legmagasabb, de az is „csak” 20,1 százalékos. A 21 állam közül 14-ben már most sikerült elérni azt a célt, amelyet a magyar kormány decemberre tűzött ki, levinni 10 százalék alá a mutatót.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató