2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Elmegyógyintézetbe kellett vonulnia a rendőrnőnek, akit állítása szerint szolgálat közben elkábított és megerőszakolt két kollégája

Tegnap kellett pszichiátriára vonulnia Zsiga Katalin volt őrmesternek, írja a Blikk, aki azért jelentette fel két rendőr kollégáját, mert elmondása szerint egy háromnapos határrendészeti szolgálat alatt elkábították, megerőszakolták, majd az erről készült felvételeket feltették az internetre.

A lap szerint Zsigának harminc napot kell bent töltenie, hogy megállapítsák, beszámítható-e. Az akkor még a Készenléti Rendőrség egyik bevetési alosztályán dolgozó volt őrmester tavalyelőtt decemberben nyilatkozott arról, hogy két kollégája szolgálat közben elkábította, megerőszakolta, ezt videóra is vették, majd feltették az internetre azokkal a rejtett kamerás felvételekkel együtt, amelyeket a laktanyai ágyánál és a zuhanyzóban készítettek róla. Zsiga elmondása alapján minderről két hónappal később, egy kolléganőjétől értesült, aki megmutatta neki a videót.

A rendőrnő szerint az egyik erőszaktevő részletesen beszámolt neki az erőszakról, és megfenyegette, hogy ha bárkinek beszél róla, megöli. Ezenkívül hozzátette, hogy rajta kívül két másik kolléganőjüket is „elintézték”. Az eljárást tavaly februárban, mindössze két hónap alatt megszüntették, mert az ügyészség arra jutott, Zsigát nem erőszakolták meg a kollégái. Ráadásul szerintük a rendőrnő a kihallgatás során ellentmondásokba keveredett, miután hét és fél órán át faggatták az ügyészségen.

Egy februári TikTok videóban a volt őrmester azt mondja, egész életében kiválóan tanult és becsületesen végezte a munkáját, a rendőrség és a katonaság pszichológiai tesztjein mindig megfelelt. Szerinte a nemi erőszakot több bizonyíték is alátámasztotta, ezeknek egy jelentős részét viszont az ügyészség nem adta ki, a rendőrség pedig nem az erőszak helyszínén - egy szolgálati járműben - nyomozott, hanem abban a panzióban, ahol az erőszak elkövetésekor a rendőrök elvileg laktak.


„Elvették mindenemet, a munkámat, a hivatásomat, az erkölcsi moralitást, ami járt volna, és minden tekintetben megfosztottak a jogaimtól"

- mondja a felvételen.

Zsiga ellen az eset után fegyelmi eljárás indult, a munkaviszonyát megszüntették, tavaly decemberben pedig a Fővárosi Törvényszék is megerősítette a Blikknek, hogy hamis vád miatt egy időre az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe kell vonulnia, hogy megfigyeljék. Az IMEI-ben valóban végeznek hasonlót: az intézet honlapjaszerint II. számú épületüket fogvatartottak és előzetesben lévők pszichiátriai kivizsgálására, megfigyelésére és ellátására tartják fent.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató