2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Hat palesztint öltek meg egy újabb izraeli razziában

Izraeli katonák megöltek hat palesztint Dzsenínben, Ciszjordánia északi részén egy keddi razzia során – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.



Az izraeli kormányfő szerint a halottak között van Abdel Fatah Harusa, az iszlamista Hamász terrorszervezet nábluszi tagja, akit a múlt heti huvarai merénylet elkövetésével - egy testvérpár, Hallel és Jagel Janív lelövésével - gyanúsítanak.

A palesztin biztonságiak szerint a halálos áldozatok mellett tízen megsebesültek a szokatlan módon fényes nappal végrehajtott katonai akcióban, amelyben először körülvettek egy házat a dzseníni menekülttáborban, majd megadásra szólították fel a bent tartózkodókat. A palesztin beszámolók szerint rakétát is lőttek az épületre, majd tűzpárbaj alakult ki az izraeli katonák és palesztin fegyveresek között, amelyben az első hírek szerint öten, későbbi információk szerint hatan meghaltak.

A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint életét vesztette a 26 éves Mohammad Gazavi, Ziad Zraini, Alaa Abu-Ramila - a Fatah párt magas rangú vezetőjének, Ata Abu-Ramilának a fia - és két további ember, akiket még nem azonosítottak.

A dzseníni razziával egy időben izraeli egységek egy Náblusztól keletre lévő menekülttáborban letartóztatták Abdel Fatah Harusa három gyerekét, és ott is összecsapások törtek ki a rajtaütés során.

Izraeli számítások szerint az év eleje óta palesztin terrortámadásokban 16-an vesztették életüket Izraelben. Ebben az évben az izraeli erők több mint 65 palesztint öltek meg Ciszjordániában, illetve Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet.

Izrael azt állítja, hogy a halottak többsége fegyveres volt. Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató