2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Biden a történelem legnagyobb katonai költségvetését javasolja

Joe Biden amerikai elnök 2024-es költségvetése a Fehér Ház által csütörtökön közzétett információk szerint rekordösszegre, 842 milliárd dollárra növelné a katonai kiadásokat. Az Egyesült Államok már most is többet költ a hadseregére, mint a világon következő kilenc ország együttvéve.



A Fehér Ház közleménye szerint a költségvetés 9,1 milliárd dolláros beruházást tartalmaz majd a Pentagon csendes-óceáni elrettentési kezdeményezésére, amelynek célja az Egyesült Államok jelenlétének megerősítése a csendes-óceáni térségben Kínával szemben.

Az USA nukleáris arzenáljának modernizálása további 37,7 milliárd dollárral növeli a költségvetést, míg ismeretlen összeget költenek hajóépítésre és „kulcsfontosságú technológiákba” történő beruházásokra.

A Fehér Ház külön közleménye megemlíti, hogy Biden költségvetése 6 milliárd dollárt tartalmaz majd Ukrajnának, bár nem világos, hogy ez melyik kormányhivatalból származik.

A KATONAI KIADÁSOKRÓL SZÓLÓ NYILATKOZAT CSAK HOMÁLYOS UTALÁST TESZ ARRA, HOGY FOLYTATÓDIK „AZ UKRAJNA IRÁNTI TÁMOGATÁS”.

Bár további részleteket nem hoztak nyilvánosságra, a teljes költség összesen 842 milliárd dollárt tesz ki – mondta Lloyd Austin védelmi miniszter egy nyilatkozatában.

EZ 26 MILLIÁRD DOLLÁROS NÖVEKEDÉST JELENT A TAVALYI ÉVHEZ KÉPEST, ÉS KÖZEL 100 MILLIÁRD DOLLÁROS NÖVEKEDÉST 2021-HEZ KÉPEST.

Nem világos, hogy a hadsereg mely területeit emelték ki a kiadáscsökkentésre. A költségvetést a következő hónapokban valószínűleg többször is át fogják írni, mivel a demokraták által ellenőrzött szenátus és a republikánusok kezében lévő képviselőház támogatására van szükség ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

Egyik fél sem jelezte, hogy ellenzi a katonai kiadások növelését, bár Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke azt ígérte, hogy 130 milliárd dollárt lefarag a teljes szövetségi költségvetésből, hogy ezzel is csökkentsék az Egyesült Államok 31 billió dolláros államadósságát.
 
A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet legfrissebb adatai szerint az USA 2021-ben többet költött hadseregére, mint a következő kilenc nemzet együttvéve. Az USA 2022-es katonai költségvetését az intézet 2021-es kiadásoknak számolja.

Az intézet megjegyezte, hogy annak ellenére, hogy a hadsereg költségvetése 2015 óta minden évben nőtt, és 2002 óta több mint megduplázódott, az egymást követő amerikai kormányok 2012 és 2021 között 6,4%-kal, 2020 és 2021 között pedig 5,4%-kal csökkentették a fegyverkezési beszerzések finanszírozását. Ennek következményeit láthatjuk a közelmúltban megjelent jelentésekben, amelyek kiemelik, hogy az Ukrajna felfegyverzésére irányuló amerikai erőfeszítések miatt az otthoni készletek kimerültek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató